Rezervația Nemira ar putea deveni rezervație protejată prin lege
Mai multe zone de interes turistic din județul Bacău vor fi protejate prin lege și declarate parcuri naționale, în urma demersurilor pe care le întreprind în aceste zile autoritățile locale. Iulian Movilă, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bacău (IPM), spune că mai multe documentații referitoare la unele rezervații naturale și arii de protecție specială din județ se află în atenția reprezentanților statului. „Zilele acestea, Academia Română și-a dat acordul ca un număr de 14 rezervații naturale și arii de protecție să fie declarate arii naturale protejate. Odată dat acordul Academiei, acreditarea acestor arii protejate se va face în cel mai scurt timp, printr-un proiect de hotărîre ce va fi supus Guvernului spre dezbatere”, mai spune Iulian Movilă. Documentele aflate în studiul Academiei Române s-au referit la Parcul Natural Nemira cu rezervațiile naturale Nemira, Sărăria-Slănic și Dobru, rezervațiile naturale Izvorul Alb, Lac Bălătău, Măgura Tîrgu Ocna, Perchiu, Buciaș, Runc și Arsura, precum și ariile de protecție specială acvifaunistică „Lac Lilieci”, „Lac Bacău2”, „Lac Galbeni”, „Lac Răcăciuni” și „Lac Berești”. Inspectorul șef al IPM spune că, odată acreditate aceste rezervații drept arii naturale protejate, nimic din ceea ce este vegetație în această zonă nu va mai putea fi atins fără acordul autorităților. În plus, datorită interesului pe care îl vor dezvolta aceste arii naturale protejate și a fondurilor care vor putea fi astfel atrase se va putea dezvolta și turismului rural. Iulian Movilă mai este de părere că investiții minore și ceva reclamă ar putea transforma Bacăul ar în punct de atracție pentru turiștii din țară și din străinătate, creîndu-se astfel o sursă de venituri permanentă pentru județ. Multe alte județe din Moldova, cum ar fi Suceava, Iași, Neamț, profită de ani buni de pe urma turismului. În afară de specialiștii Muzeului de Științele Naturii „Ion Borcea”, care au fost mînați de specificul profesiilor lor să cerceteze aceste zone, doar membrii cluburilor de ecologiști din țară și-au aplecat atenția asupra bogățiilor de neprețuit ale naturii adăpostite în interiorul acestor rezervații naturale.
În plus, zona munților Nemira constituie un punct de atracție pentru aproape 30 de cluburi de iubitori ai muntelui din țară. În masivul Nemira există două lacuri de munte încă neexplorate, ce l-au fascinat chiar și pe exploratorul Jacques Cousteau. Fenomenele carstice din Nemira, avenele fără fund, reprezintă și ele o ciudățenie: orice piatră aruncată în adîncul lor întunecat nu
scoate nici un zgomot. Tot aici a fost semnalată și prezența
unei flori de munte, saxifraga cymbalaria, ce nu poartă încă nici un
nume popular. În plus, au fost luate în calcul frumusețea covîrșitoare a zonei montane, cu pîraie și tăuri încă necunoscute. În aceste condiții, forma de turism propusă este cea de turism agromontan, care s-ar putea dovedi o adevărată mină de aur pentru localnicii din comunele aflate pe traseu. (Elena SOLOMON; Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns