• efectele defrișărilor necontrolate se văd abia acum și reprezintă un real pericol pentru populația din zonă
Fondul forestier de pe raza comunei Asău s-a redus în ultimii 50 de ani la jumătate. Situația este critică, iar autoritățile trebuie să intervină pînă nu este prea tîrziu. Concluzia îi aparține lui Gheorghe Merlușcă, viceprimarul din comuna Asău. „Efectele defrișărilor masive abia acum se văd. Sînt pîraie care pe timpul verii sînt secate de tot, iar toamna sau primăvara, cînd vin ploile mai puternice, produc adevărate catastrofe datorită inundațiilor”, susține viceprimarul Merlușcă.
Toate acestea s-au produs și datorită lipsei unor legi care să prevină acest fenomen. Abia acum a apărut un act normativ care spune că toate casele de vacanță sau orice alt tip de construcții ridicate pe fostele terenuri forestiere care au fost defrișate în urma unor incendii vor fi demolate. În plus, proprietarii acestor imobile vor fi sancționați cu amenzi de la 100 la 200 milioane de lei sau închisoare contravențională. Recenta ordonanță de urgență interzice realizarea de clădiri pe terenurile din fondul forestier național care au fost afectate de incendii, acestea urmînd a fi în mod obligatoriu reîmpădurite.
Măsurile au fost determinate de faptul că în ultima perioadă s-au constatat multe situații în care, profitîndu-se de lipsa cadastrului forestier, suprafețe importante de pădure au fost degradate ca urmare a incendiilor, de multe ori cu autori necunoscuți, în scopul realizării de construcții. Viceprimarul Merlușcă spune că un astfel de act normativ este mai mult decît benefic pentru protejarea fondului forestier al județului, deși astfel de situații pomenite în lege nu s-au întîlnit în Asău. „S-au ridicat, în schimb, construcții pe terenuri care au fost defrișate masiv în ultimii ani prin cu totul alte metode, nu neapărat prin incendiere. Au fost ani în care fiecare a înțeles democrația cum a crezut de cuviință. Nu este mai puțin adevărat că Ocolul Silvic nu s-a impus așa cum ar fi trebuit. În aceste condiții, consecințele defrișărilor masive sînt suportate de toți locuitorii zonei, nu doar de cei care au provocat dezastrul din păduri”, este de părere Gherghe Merlușă. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns