• unicul furnizor de reactivi pentru celelalte analize de laborator decît cele de depistare a bacilului Koch a întrerupt de la jumătatea lunii august aprovizionarea spitalului TBC • firma bucureșteană invocă blocarea în vamă a materialelor sanitare pe care le comercializează, dar transmite voalat și că are de recuperat datorii de anul trecut • din cele 62 de miliarde de lei reprezentînd datoriile din 2002 ale spitalelor băcăuane, asigurările de sănătate au plătit pînă acum doar 11 miliarde
Laboratorul de analize medicale al spitalului TBC din Bacău a rămas de la jumătatea lunii august fără reactivi pentru analizele de biochimie, investigații obligatorii pentru bolnavii de tuberculoză aflați în tratament. Unicul furnizor de reactivi destinați exclusiv acestor analize, cu care s-a semnat un contract în primăvară, a sistat aprovizionarea, lăsînd spitalul în imposibilitatea de a mai urmări prin investigații de laborator efectele toxice ale tratamentului antituberculos asupra pacienților. Timp de o lună, de la jumătatea lui august și pînă la jumătatea lunii septembrie, medicii de laborator au primit același răspuns de la reprezentanții firmei bucureștene. „Ni s-a transmis că nu ne pot onora comenzile truselor de biochimie pentru că produsele sînt blocate în vamă. S-a amintit totuși că avem și o datorie neplătită de anul trecut. Nici pînă la această oră nu am primit trusele conform contractului încheiat”, ne-a declarat dr. Grațiela Chiriac, șefa laboratorului TBC. Pe toată perioada blocadei de aprovizionare, singurele analize efectuate de laboratorul spitalului TBC au fost cele bacteriologice, și anume cele de depistare a bacilului Koch. Pentru acestea au fost alocate lunar, de la programul național de tuberculoză, 100 de milioane de lei. Doar în situații de urgență, anumitor bolnavi aflați în tratament li s-au efectuat și analizele de biochime, singurele care por evidenția corect dacă funcția hepatică sau renală a bolnavului au fost afectate de tratamentul instituit. „Impactul absenței reactivilor pentru analize cum ar fi ureea, creatinina și glicemia este foarte mare asupra bolnavilor aflați în tratament. Faptul că terapia acestei afecțiuni poate avea și efecte toxice asupra ficatului și rinichilor face obligatorie testarea bolnavilor prin astfel de investigații. În lipsa acestor analize am lucrat cu ochiul și urechea și doar în situații de urgență s-au putut efectua analizele de biochimie”, ne-a declarat medicul pneumoftiziolog Dragoș Ungureanu, purtător de cuvînt al spitalului TBC.
Pentru că după o lună de așteptare a onorării comezii de reactivi, medicii de laborator și-au dat sema că sînt în pragul unei crize fără precedent, ei au găsit o soluție de compromis. „Legea ne permite ca în astfel de situații să nu mai repetăm licitația electronică prin care s-a desemnat furnizorul de reactivi și să achiziționăm direct de la o altă firmă materialele sanitare de care avem nevoie. La jumătatea lunii septembrie am apelat la această metodă, dar ea implică niște costuri suplimentare. S-au plătit 13 milioane de lei în plus pentru reactivii pe care îi folosim la cazurile de urgență”, a continuat doctorița Chiriac. Dacă deblocarea materialelor sanitare din vamă, sau plata datoriilor la această firmă de către Casa de Asigurări va rezolva problema se va vedea în următoarele săptămîni. Cert este că, pînă atunci, spitalul TBC scoate din buzunar bani în plus față de cît își programase să cheltuie anul acesta cu aprovizionarea laboratorului. Datoriile la medicamente și materiale sanitare cu care spitalul TBC a încheiat anul trecut este de numai 889 de milioane de lei, restanțele la furnizorii de reactivi pentru laborator fiind de 145 de milioane de lei. Suma este însă neplătită de asigurările de sănătate, cu toate că a fost declarată la finalul mai multor verificări drept justificată. Din cele 62 de miliarde de lei, cît au înregistrat spitalele băcăuane datorii la medicamente și materiale sanitare la sfîrșitul anului trecut, Casa de Asigurări a plătit pînă acum doar 11 miliarde. Restul de 50 de miliarde există deocamdată doar pe hîrtie, dar întîrzierea plăților se resimte direct pe pielea bolnavilor. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns