Șaisprezece societăți comerciale din județul Bacău au obținut fonduri prin programul „Dezvoltarea Regiunii Nord-Est”. Aceste resurse financiare au fost asigurate din bugetul național – motiv pentru care banii au venit mai repede decît în cazul finanțărilor PHARE – și au fost derulate prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.
Miliv SRL Comănești a putut materializa un proiect de modernizare și extindere a fluxului tehnologic pentru obținerea unor game diverse de biscuiți și ciocolată de calitate superioară. Metalbac & Farbe a achiziționat o instalație de producere a rășinilor sintetice și a lacurilor pigmentate. Laif Prodcom a retehnologizat în acest mod linia de fabricație a altor articole din hîrtie și carton și a ambalajelor de acest fel. Complexul Hotelier Moldova a apelat la astfel de fonduri pentru dezvoltarea și ridicarea calității serviciilor hoteliere. Novae Sarmis, firmă profilată pe exploatarea și prelucrarea lemnului și-a mărit capacitatea de producție prin valorificarea superioară a lemnului. Investiția firmei Prod Cresus este într-un fel cunoscută. Este vorba de modernizarea și extinderea secției de tricotaje ciorapi lycra pentru femei și bărbați. Alconep SRL Tîrgu Ocna și a retehnologizat baza de producție industrială, iar Selena SRL s-a profilat și pe producția de folie polietilenică, pungi și ambalaje din plastic. Dingotrans Tîrgu Ocna a avut în vedere achiziționarea unei linii tehnologice pentru fabricarea panourilor din lemn masiv, în timp ce Fregata Impex Dărmănești s-a îndreptat spre asigurarea tehnologiei necesare producerii mobilierului de lemn.
Rosid Prod Moinești avea nevoie de utilaje pentru panificație – patiserie, iar Geralex SRL Bacău a vrut fabrică de confecții- echipament sport. PA & CO Industrie a ținut să aibă fabrică de uși și ferestre la Onești, în timp ce Cimedrin SRL a urmărit modernizarea, retehnologizarea și diversificarea producției de tîmplărie și geam termopan. În sfîrșit, Gospomas Onești a avut în vedere implementarea unei tehnologii de fabricare a etanșărilor mecanice frontale cu inel ceramic, iar Maridal Prodcom vrea să modernizeze o linie de producție în domeniul confecțiilor. Suma maximă obținută de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a fost de 5 miliarde de lei, iar fiecare societate a avut cel puțin jumătate din valoarea proiectului contribuție proprie.
„Într-o societate comercială în dezvoltare, orice ban este binevenit – a spus la un moment dat patronul Prod Cresus, Romeo Stavarache. Totuși, aceste fonduri nu sînt chiar ușor de obținut, indiferent de proveniența lor, buget național sau fonduri europene”. În acest program apar și firme pentru care ar putea fi bănuită o implicare politică în acordarea banilor, dar diectorul ADRNE, Constantin Apostol a combătut vehement o astfel de ipoteză: „Toate firmele băcăuane care au obținut finanțări au avut proiectele întocmite foarte bine. Nouă ne pare rău că numărul lor nu a fost mai mare. În plus, uitați-vă la valorile obținute, la firmele acelea chiar sînt sume mici”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns