Un loc de muncă pentru orice tînăr pare de domeniul SF-ului la noi. Cît despre angajare cu carte de muncă într-o instituție, fie și cu program part-time (parțial) pe timpul școlii sau în vacanță, nici nu poate fi vorba. Dacă deschizi ziarul, singurele cereri sînt de muncitori necalificați, bucătari, barmani, vînzătoare sau dansatoare. În orice loc vrei să mergi, ți se cere experiență, fie și minimă. Dacă părinții tăi nu au cunoștințe, care să poată să te „infiltreze”, și vara aceasta vei „șoma”, chiar dacă legea îți permite să lucrezi de la vîrsta de 16 ani.
Totuși, poți face și tu ceva, atîta timp cît știi un minim de engleză și ai acces la Internet. Poți cîștiga de la 10 la 100$ lunar (garantat), cu un pic de muncă. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să te înscrii la acea adresă, să citești email-urile trimise de aceștia ție, să stai pe un anumit chat, sau să să vizitezi anumite pagini recomandate, să completezi formulare. Nu pare deloc complicat. Și sînt firme serioase care plătesc corect pentru munca pe care le-o faci: www.moremoney.port5.com, www.easy-money.home.ro, www.degoomanul.as.ro, www.banipeweb.ro, www.alxx.home.ro, www.joburi.go.ro, etc. Există și o anume listă neagră a firmelor care nu plătesc nici un cent membrilor, cum ar fi: NITROCLIKS, AHMOOLA, SPEDIA, CASHFIESTA, PAIDbizOPMAIL, Richmails, etc. Plata se face virtual, într-un cont virtual la E-gold Bank, care poate fi transformat ulterior într-un cec, la orice sucursală a băncii BCR. Pentru a intra în posesia banilor, trebuie să acumulezi minim 10$. De exemplu, pentru șase mail-uri citite într-o zi primești 0,06$, iar la înscriere primești 10$ din start. Pentru navigare ti se plătește pentru fiecare pagină deschisă 2 cenți, pentru că ai stat o oră pe internet pe site-ul lor în jur de 0,14$, iar pentru vizionarea reclamelor 0,30$. Ca să iei ceva pe un CEC, trebuie să ajungi la suma de circa 10$-50$. Poți să ieși cînd vrei din congregația lor, însă nu poți să-ți faci două conturi la aceeași firmă, deoarece ți se anulează ambele conturi.
În schimb, nu apari la nimeni ca fiind angajat și ești cel mult un mic colaborator. Firmele sînt românești și străine, dar nimeni nu te asigură că toate sînt sigure. Totuși încercarea moarte nu are, nu știi niciodată dacă te trezești sau nu pe lună cu 100$ numai pentru că ai stat pe calculator și ai citit ceva. Iar doveziile constau în cîteva sute de oameni care și-au primit banii. Vîrsta, diplomele, experiența nu contează în acest domeniu. Și, sincer, pare singura formă prin care un adolescent să nu fie nevoit să vîndă înghețată la colț de stradă sau să se apuce să care de zor lăzile la un angrosist.
Dacă nu ai acces la internet, nu ai altceva de făcut decît să-ți trimiți la unele firme de consultanță CV-ul tău, poate îți găsesc acestea un loc de muncă (ex: rentalcons@yahoo.com).
Avem destulă imaginație să scotem bani din orice, mai ales pe timp de vară, cînd marea bate la ușă. Atîta timp cît cei capabili să ne angajeze nu o fac, iar faptul că ai studii sau nu într-un anumit domeniu nu contează, nu avem altceva decît să inventăm noi locuri de muncă. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns