Sporturi extreme
Sînt aproape convinsă că marea este pentru mulți tineri distracția principală în această vară. M-am gîndit însă că n-ar fi rău, dacă vreți să trăiți cîteva experiențe într-adevăr de neuitat, să încercați ceva cu adevărat „cool”: sporturile extreme. Poate părea o nebunie la prima vedere, dar nu e chiar atît de dificil. Important este, pentru cei care vor să încerce, să își dorească foarte mult acest lucru, și, la fel de important, să aibă curaj.
Dacă vreți să vă simțiți ca „în al nouălea cer”, nu aveți nevoie decît de o parapantă. Sentimentul zborului liber nu poate fi descris în cuvinte. El trebuie încercat de fiecare, așa că, dacă va surîde ideea, nu mai stați pe gînduri. Bagajul zburătorului încape într-un rucsac și cîntărește aproximativ zece kilograme. Odată ajunși în vîrful unui deal, îți întinzi aripa, îți verifici echipamentul, tragi ușor aripa deasupra capului și pășești ușor spre vîrful dealului. Un pilot priceput poate atinge înălțimi de peste 1300 de metri. Pentru a practica cu bune rezultate și în deplină siguranță acest sport, un curs de pregătire este absolut necesar, lecțiile despre aerodinamică, meteorologie, tehnică de pilotaj, echipamentul de zbor fiind vitale. „Pe mine, la prima experiență de acest gen m-au încercat pe rînd teama, emoția, euforia, iar, în cele din urmă, a triumfat sentimentul de învingător”, mi-a spus Mihai Duncu, care zboară de ceva ani și acum se poate considera un profesionist.
Dacă vă e teamă să încercați un zbor cu parapanta, am o altă propunere: Mountain Bike este sportul ideal, cu mai puține riscuri, dar cu senzații deosebite. Echipamentul necesar, pe lîngă bicicletă, se constituie dintr-o cască de protecție, mănuși și cauciucuri de schimb. Traseele montane abia așteaptă să fie descoperite, iar pentru a fi stăpîn pe o bicicletă nu sînt necesare cursuri speciale, așa că, dați dovadă de puțin curaj și porniți la drum. „Ne simțim grozav atunci cînd luptăm cu potecile munților, iar dacă se întîmplă să mai cădem, asta nu face decît săne ambiționeze și mai mult”, sînt de părere Gabriel Dimitrie și Dan Deaconu, ambii pasionați de mersul pe bicicletă pe traseele montane. Ei spun că stațiunea montană Vatra Dornei, precum și Munții Făgăraș sînt destinații ideale pentru practicarea acestor sporturi.
Cînd sari în gol, lumea toată e a ta
Bungee Jumping este unul dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase sporturi extreme. O adevărată sfidare a gravitației, care necesită mult curaj, experiență și rezistență. Echipamentul este elementul cel mai important în acest sport, corzile elastice garantate pentru un număr de 500 de sărituri, jambinierele cu chingi și catarame autoblocante, hamurile și vestele pentru asigurare avînd roluri bine definite în protecția sportivului. Pentru prima dată, în țara noastră a fost montată o macara telescopică de 120 tone, 58 de metri înălțime și la un unghi de 20 de grade, în parcul Herăstrău. De menționat că săriturile sînt efectuate într-o maximă securitate, în cazul ruperii jambinierelor speciale în timpul saltului asigurarea fiind preluată de un sistem format dintr-un ham și o vestă, legate între ele cu o coarda. În perioada verii, instalația bungee a fost amplasată pe plaja stațiunii Neptun, astfel încît curajoșii să-și testeze emoțiile la maxim, chiar în timpul vacanței pe litoral. Marea surpriză pentru iubitorii pericolului este amplasarea uneia dintre cele mai mari instalații de Bungee Jumping din Europa în Munții Postăvaru – Cheile Rîșnovei, unde se vor putea efectua sărituri de la o înălțime de 135 – 140 de metri. Părerea mea este să vă gîndiți bine înainte de a vă arunca în gol. Cei care au făcut-o spun că senzația este unică, însă e bine să fiți sigur că asta vă doriți și că sînteți pregătiți pentru așa ceva. Dacă v-ați decis, puteți obține informații despre cum puteți face bungee junmping la numerele de telefon 0722/85.06.09 (Bogdan) sau la 0722/60.34.06 (Costică).
Alpinismul este o lecție de viață
Dacă vă imaginați că am încheiat discuția despre sporturi extreme, v-ați înșelat. nu uitați de alpinism. E o altă activitate care te face să trăiești la maxim fiecare secundă. „Alpinismul este cel mai frumos lucru care mi s-a întîmplat. Săptămîna pe care am petrecut-o în Făgăraș a fost cea mai intensă din viața mea. Am învățat multe și cred că a meritat efortul și investiția, dar totuși cel mai important lucru în alpinism rămîne munca în echipă și capacitatea de a-i ajuta pe alții, de a fi mai bun”, crede Ionuț, un tînăr alpinist, student în Iași. Declarația sa am surprins-o într-o emisiune TV și m-a atras în primul rînd strălucirea din ochii lui, aerul pe care-l afișa cînd vorbea despre asta, de învingător. am discutat însă și cu alții despre acest sport. E destul de periculos și costisitor, dar cu toate astea alpinismul rămîne în topul preferințelor amatorilor de sporturi extreme. Cluburi care te pregătesc în acest domeniu se întîlnesc în toată țara, însă cele mai cunoscute sînt la Iași, Brașov și Cluj Napoca. Spre deosebire de alte sporturi extreme, care sînt caracterizate de cuvinte precum adrenalină, curaj, nebunie, alpinismul implică sentimente și suflet. Tatăl meu, fost alpinist de performanță, după ce a reușit să cucerească cîteva piscuri, și-a spus: „Cîtă vreme am fost alpinist, am învățat să fiu mai răbdător, mai bun cu ceilalți. Am învățat ce înseamnă prietenia, ajutorul necondiționat. Alpinismul este o lectie de viață! ” (Alexandra VIDU)
Lasă un răspuns