Prin Ordonanța de Urgență nr. 53 / 2003, Guvernul a hotărît să subvenționeze un procent de 4 la sută din dobînzile practicate de băncile românești la creditele destinate construirii de locuințe prin ANL. Practic, aceasta înseamnă aproape jumătate din dobîndă. Considerați că facilitatea respectivă va stimula acest domeniu, în condițiile în care împrumuturile se acordă solicitanților cu venituri lunare de cel puțin 600 de euro? Iată părerile exprimate de băcăuani:
Iuliana Gheorghe, 25 de ani, studentă: „Această hotărîre nu reprezintă o facilitate pentru tinerii care doresc să facă un împrumut pentru obținerea unei locuințe prin ANL. Sînt prea puține persoane care au acest venit lunar. Să dau un exemplu: dacă un student iese de pe băncile facultății și dorește să facă un împrumut pentru a-și lua o locuință, de unde să aibă așa un salariu?”
Roxana Lucaci, 18 ani, elevă: „Nu neapărat. Pe de o parte e bine, dar pe de alta nu este. 600 de euro pe lună sînt bani foarte mulți și sînt mult prea puține persoane care au acest salariu. În ziua de azi, banul nu mai are valoare. Cei mai mulți oameni, de la noi din țară, abia dacă reușesc să cîștige 100 de euro pe lună. Ca să nu mai vorbim de șomeri. Facilitate ar fi atunci cînd ar da voie familiilor fără case să facă împrumuturi, chiar dacă nu au un venit de 600 euro, ci mai puțin. Cred că în ziua de azi doar patronii au un așa salariu”.
Victor Coprianov, 43 de ani, gestionar: „Nici o facilitate. Cine are salariu de 600 de euro în vremurile noastre? Nu ajută pe nimeni, sau, mă rog, pe mult prea puține familii. Băncile au dreptate. Ei trebuie să-și ia o măsură de siguranță și de aceea dau credite doar la persoane care au un venit lunar mare”.
Valeria Filip, 50 de ani, pensionară: „Peste tot unde mergi să faci împrumuturi, dacă nu ai un venit lunar mai mare, nu primești creditul. Bănuiesc că așa-i și aici. Este, totuși, un ajutor, chiar dacă sînt puține persoane care să aibă 600 de euro pe lună”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns