• autoritățile locale au promis că vor încerca să facă un nou regulament de plată, care să elimine discrepanțele uriașe dintre sumele pe care le plătesc cetățenii care au montate apometre și cei din sistem paușal • promisiunile de acum o lună au rămas neonorate pînă în prezent • cetățenii fără apometre vor continua să plătească facturi astronomice
Elaborarea, discutarea și aplicarea unui nou regulament de calcul al apei calde, pentru eliminarea diferențelor enorme de plată dintre locatarii care au apometre și cei care plătesc în sistem paușal, se lasă așteptate. Cazul familiei Ouatu de pe strada Decebal, arondată Asociației 124, care din cauza lipsei apometrelor trebuie să plătească la întreținere nu mai puțin de 1,2 milioane de lei apă caldă de persoană, a fost semnalat în „Ziarul de Bacău” în urmă cu aproximativ trei săptămîni. Georgeta Ouatu locuiește într-un apartament cu patru camere, îngrijește singură cinci copii și ajunsese să aibă datorie la întreținere nu mai puțin de 90 de milioane de lei. Acționată în instanță de Asociația de Proprietari 124, femeia riscă să-și piardă locuința, pentru că nu are cu ce să achite facturile aberante în care intră pierderile din rețea și consumul vecinilor cu apometre, care nu declară la asociație apa consumată.
Plecînd de la acest caz, reprezentanții administrației locale și furnizorii de agent termic din oraș au stabilit că singura metodă de a stopa acest fenomen, prin care sute de familii sărace din Bacău sînt nedreptățite, este elaborarea unui regulament de calcul echitabil al consumului de apă caldă menajeră. După cîteva întîlniri între viceprimarul Laurian Lucaș și directorul CET, Vasile Drăgușanu, s-a luat decizia ca CET și Termloc să se întîlnească pentru a stabili forma de principiu a acestui regulament de calcul, care ar fi însemnat o mare povară luată de pe umerii celor fără apometre în apartament. Regulamentul urma să fie discutat ulterior cu reprezentanții asociațiilor de proprietari.
Întîlnirea ar fi trebuit să aibă loc săptămîna trecută, însă acest lucru nu s-a întîmplat. Așa că șansele ca întrevederea între cele două firme de pe piața băcăuană a agentului termic să se concretizeze cît mai repede într-un regulament just de calcul sînt foarte mici. „Deocamdată încercăm să-i aducem la masa discuțiilor pe reprezentanții Termloc și CET. Trebuie să analizăm și aspectele colaterale ale acestei probleme”, ne-a declarat, ieri, viceprimarul Lucaș. Cît privește cele două societăți, acestea nu par deloc grăbite să se elimine diferențierile de plată. Directorul tehnic de la Termloc, Viorel Comănescu, ne-a declarat că nu sînt noutăți în legătură cu regulamentul, iar directorul CET, Vasile Drăgușanu, spune că trebuie să se întîlnească specialiștii pentru a elabora acel program, fără să precizeze data la care ar urma să aibă loc întîlnirea.
În condițiile în care reprezentanții municipalității se chinuie să aducă la masa discuțiilor cele două societăți, iar acestea nu se zbat să se facă dreptate printre consumatori, cei care au de suferit sînt sutele de proprietari de apartamente din Bacău care nu au montate apometre. Ca și pînă acum, cei mai mulți dintre ei vor trebui să plătească și în această lună facturi de milioane de lei la apă caldă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns