• vor fi scutiți de taxă de înscriere și copiii cadrelor didactice, dar și cei ai foștilor eroi din revoluție • dondiția este ca aceștia să nu depășească 26 de ani pînă la 1 octombrie • taxa de înscriere la Universitatea de stat variază între 400.000 și un milion de lei
Absolvenții de liceu care vor să dea examen de admitere la Universitatea Bacău trebuie să plătească taxe de înscriere, în funcție de profilurile pe care vor să le urmeze. Vor fi scutiți de plata acestor bani tinerii orfani, care au fost crescuți într-o instituție a statului. „Orfanii de ambii părinți și cei de la casa de copii au reducere de 100 la sută, în timp ce orfanii de un părinte au reducere de 50 la sută. Candidații care au soția (soțul) student(ă) în învățămîntul de stat beneficiază și ei de o reducere de 50% din taxă. Mai mult, candidații care au cel puțin unul dintre părinți salariați în învățămînt (în activitate, pensionar sau decedat) au reducere de 100 la sută, la fel și candidații care la data înscrierii sînt angajați în învățămînt. De anumite facilități beneficiază și candidații eroi ai revoluției și cei ai căror părinți au fost eroi-martiri ai revoluției, ei fiind scutiți complet de plata taxei de înscriere”, ne-a declarat prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu, prorectorul Universității Bacău.
Prorectorul a precizat că „orfanii de ambii părinți și candidații de la casele de copii, candidații care au cel puțin unul dintre părinți salariați în învățămînt și candidații ai căror părinți au fost eroi-martiri ai revoluției beneficiază de reducere de taxă doar dacă nu vor împlini 26 de ani pînă la 1 octombrie 2003. De asemenea, pot fi admiși în învățămîntul superior, fără susținerea admiterii, în cadrul numărului de locuri alocat de Ministerul Educației și Cercetării, adică pe locurile fără taxă, absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obținut în unul din ultimii doi ani de studii distincții la olimpiadele școlare internaționale, la concursuri artistice sau sportive de nivel mondial, continental sau olimpic. Nici absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obținut într-unul dintre ultimii doi ani de studii premii la olimpiade școlare, la concursuri artistice sau sportive de nivel național sau pe grupe de țări nu vor da examen”, a precizat prorectorul Constantin Măzăreanu.
Taxele de înscriere la Universitatea Bacău, pentru anul universitar 2003-2004, variază între 400.000 lei la specializarea matematică -fizică – Facultatea de Științe, și 1.000.000 lei, la Facultatea de Litere. La Inginerie, taxa de înscriere este de 600.000 lei, iar la Educație Fizică și Sport – 500.000 lei.
300.000 de lei, taxa de înscriere la Universitatea „George
Bacovia”
La Universitatea „George Bacovia” din Bacău au început înscrierile
pentru anul universitar 2003- 2004, la cele trei facultăți – Facultatea
de Management, Facultatea de Contabilitate și Informatică de
Gestiune și Facultatea de Economia Afacerilor. La toate cele trei
facultăți, învățămîntul de zi are o durată de patru ani, iar la
învățămîntul cu frecvență redusă o durată de cinci ani. Candidații
trebuie să prezinte la înscriere diplomă de licență în original (dacă
este cazul), diploma de bacalaureat sau adeverință de promovare a
examenului de bacalaureat – sesiunea 2003, certificat de naștere –
copie legalizată, certificat de căsătorie sau de schimbare a numelui
– dacă este cazul – copie legalizată, o adeverință medicală tip și trei
fotografii tip buletin. Condițiile de admitere sînt 50 la sută media la
Bacalaureat și 50 la sută media generală a anilor de studiu.
La Universitatea „George Bacovia” se pot transfera și studenți de la
alte universități, acreditate sau autorizate, în anii II și III cursuri de
zi, respectiv anii II, III și IV, cursuri cu frecvență redusă, la
specializările existente, dar numai în limita locurilor disponibile și în
condițiile legii. Totodată, candidații cu Diplomă de licență sînt admiși
fără concurs.
Taxa de înscriere pentru oricare dintre specializări este de 300.000 lei, iar taxa de studii pentru anul I este de 500 de euro la cursurile de zi și 400 de euro pentru cursuri cu frecvență redusă. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns