• Partidul Național Liberal acceptă o alianță cu Partidul Democrat numai dacă scorul alianței va fi mai mare decît voturile adunate de fiecare partid în parte • liberalii spun că PSD preia tot mai multe dintre proiectele propuse de ei, dar într-un mod greșit • reducerea guvernului s-a făcut, după părerea membrilor PNL, doar de formă
Reprezentații Partidului Național Liberal (PNL) din Bacău, la fel ca și colegii lor din țară, se gîndesc tot mai serios la o posibilă alianță cu Partidul Democrat (PD) după viitoarele alegeri. „Alianța se va realiza numai dacă scorul electoral al fiecăruia dintre cele două partide va fi depășit de scorul alianței, altfel aceasta nu are justificare”, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă senatorul liberal Dan Constantinescu. Deputatul Valeriu Gheorghe, președintele organizației județene a PNL Bacău, a explicat că acest subiect a fost dezbătut și în cadrul ședinței biroului teritorial, la care au participat, duminică dimineață, toți președinții filialelor liberale din zona Onești. „Este cel de-al treilea comitet zonal. Ultimul va avea loc pe 27 iulie, în zona Zeletinului, atunci urmînd să se termine și întrunirile de acest gen începute de noi în urmă cu o lună”, a completat deputatul Gheorghe. Referitor la alianța cu partidul lui Traian Băsescu, deputatul Valeriu Gheorghe a explicat că o decizie trebuie luată numai după ce vor exista suficiente elemente concrete. S-a făcut înainte un sondaj de opinie pentru a vedea care este părerea alegătorilor despre un tandem Băsescu – Stolojan. Cum Băsescu a anunțat că vrea să candideze din nou la primăria Capitalei, acest sondaj a căzut. Săptămîna viitoare, la Delegația Permanentă, doi specialiști în domeniu vor prezenta o analiză referitoare la sondajele de opinie pe aces subiect”, a concluzionat Valeriu Gheorghe.
PSD trage foloase de pe urma inițiativelor PNL
Un alt subiect atins de reprezentații PNL Bacău s-a referit la felul în care actualul Guvern preia inițiativele și proiectele propuse de PNL, dar pe care le aplică într-o variantă personală. „Vreau să-i mulțumesc d-lui Adrian Năstase pentru că achiesează la inițiativa PNL de majorare a pensiilor foștilor agricultori. Imediat ce noi am venit cu acest proiect, reprezentații PSD au venit și au spus că și ei aveau de gînd să pună în aplicare acest demers din ianuarie 2004. Este clar că PSD preia multe dintre ideile noastre. Aș aminti doar patru dintre ele: introducerea noului Cod al Muncii, care a fost propunerea PNL, eliminarea obligativității efectuării stagiului militar, care a venit la propunerea tineretului liberal și reducerea numărului de personal din aparatul Guvernului. Toate acestea au fost aplicate însă într-un mod defectuos. Nu este o garanție că punerea în practică a unor idei liberale se va face așa cum am gîndit noi, adică să existe garanția că totul se va face coret. Cel mai bun exemplu este Codul Muncii, foarte contestat acum de sindicate”, a mai spus senatorul Dan Constantinescu.
Deși punerea în practică a unor idei liberale cu variantă PSD i-ar putea aduce deservicii Partidului Național Liberal, chiar și prin simplă asociere, liberalii spun că nu au cum să dea înapoi. „A vorbi despre moralitate în cazul unui partid despre care acum o lună spuneam că e un pericol pentru democrație, mi se pare iluzoriu. Trebuie doar să ne amintim de cazul Bîrsănești, unde actuala putere a trecut la jaf la drumul mare, folosind banul public pentru a cîștiga alegerile”, a afirmat senatorul Constantinescu.
Remaniere de fațadă
Pentru a condamna unele demersuri ale partidului de guvernămînt, liberalii au adus ieri în discuție și mult discutatul subiect al remanierii Guvernului. Ei spun că dacă acest lucru ar fi fost făcut corect, restrîngerea activității actualului executiv ar fi putut aduce și mai mulți bani la buget și ar fi rezolvat și cererile venite din exterior. „A fost o reducere de fațadă a aparatului guvernului. Cel mai bun exemplu este cel al fostului minister al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, devenit Agenție, care înainte avea circa 90 de persoane, iar acum, în noua formă, are peste 100 de angajați”, a încheiat senatorul liberal. (Eduard ADAM, Măriuca BOBOȘA)
pe raster
Șefii Guvernului nu au făcut încă lumină în cazul Bîrsănești
Cazul Bîrsănești, unde cu circa două luni în urmă au avut loc alegeri pentru alegerea primarului, iar PSD a folosit banii publici doar ca să-și înscăuneze candidatul în fotoliu de primar, încă mai face valuri. Imediat după alegeri, deputatul Valeriu Gheorghe l-a interpelat pe Octav Cosmîncă, ministrul Administrației Publice, și i-a cerut să răspundă unor întrebări referitoare la abuzurile făcute de reprezentații PSD din județul nostru în timpul alegerilor.
„Fostul ministru Octav Cozmîncă nu a răspuns nici acum acelor întrebări, deși avea obligația constituțională să facă acest lucru. Nu a răspuns deloc, cu toate că ei au obișnuința să răspundă și în doi peri, doar ca să răspundă”, a spus Valeriu Gheorghe.
(Eduard ADAM, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns