• 20 de nou-născuți care au venit pe lume cu malformații ale tubului digestiv au fost operați anul acesta de chirurgii pediatri băcăuani • procentul de supraviețuire al micuților malformați operați la Bacău este mai mare decît cel înregistrat în clinicile de la București • majoritatea micuților născuți cu malformații provin din zona de sud Bacăului, unde sînt marile întreprinderi poluatoare
Vestea că la Maternitatea din Bacău s-a născut un copil malformat te duce imediat cu gîndul fie la decesul micuțului, fie la disperarea părinților care caută sume exorbitante pentru tratament chirurgical de urgență în străinătate. Unele dintre anomaliile cu care cîțiva bebeluși au ghinionul să vină pe lume se rezolvă de ani de zile la doi pași de Maternitate, în secția de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Urgență. Incompatibile cu viața, malformațiile tubului digestiv sînt operate de chirurgii băcăuani încă din primele minute de viață ale nou-născutului, iar rata de supraviețuire a acestora este mai mare decît dacă beblușii malformați ar fi trimiși pentru operație la clinici din București sau Iași. „Sînt malformații în care este foarte important să intervii imediat, altfel copilașul nu mai are șanse mari de supraviețuire. La corectarea malformațiilor tubului digestiv, cum ar fi lipsa peretului abdominal sau absența anusului avem o rată de supraviețuire mai mare decît cea din clinica profesorului Pesamosca de la București, pentru că pînă ajunge acolo nou-născutul, șansele lui de viață sînt serios diminuate”, ne-a declarat dr. Spiridon Veringă, șeful secției Chirurugie Pediatrică din Spitalul de Urgență. Numărul cazurilor pe care chirurgii băcăuani trebuie să le rezolve nu este deloc mic. De la începutul anului, la Bacău s-au născut 20 de copii cu malformații digestive care au fost operați pentru corectarea anomaliilor. O mică parte dintre ei nu au supraviețuit intervenției chirurgicale, avînd și alte afecțiuni care le puneau viața în pericol, dar marea majoritate au părăsit cu bine spitalul. „După o astfel de operație corectoare, sugarii au nevoie cam de 10-12 zile de spitalizare. Chiar acum avem internat un bebeluș născut fără anus și care a fost deja operat. Numărul malformațiilor în județul Bacău nu este deloc mic și are drept cauze nu doar vîrsta de peste 35 de ani a mamei, dar și existența în județ a familiilor consagvine. Este vorba despre cei care se căsătoresc, rude de sînge fiind și care fac copii cu un risc major de apariție a malformarmațiilor dintre cele mai grave”, a adăugat chirurgul Veringă.
Părerea legată de faptul că Bacăul este un oraș poluat nu pare a fi o invenție. Și medicii care operează malformațiile micuților abia veniți pe lume spun că majoritatea nou-născuților care se nasc cu astfel de probleme provin din familii care locuiesc în vecinătatea muntelui de fosfogips. „De-a lungul anilor am constatat că micuții care ajung la noi cu malformații și trebuie operați sînt din cartierul URA, de pe străzi cum sînt Republicii, Chimiei. Radioactivitatea munteului de fosfogips poate fi explicația apariției acestor malformații”, este de părere șeful secției Chirurgie Pediatrică.
Pentru a evita nașterea unor copii malformați, cu anomalii corectabile chirurgical sau incopatibile cu viața, femeile însărcinate trebuie să știe că aceste accidente ale naturii pot fi descoperite la vreme. Controalele periodice la medic și urmărirea ecografică tridimensională a dezvoltării fătului sînt singurele metode prin care o viitoare mămică poate afla din timp dacă pruncul din pîntecele ei este malformat. Recent, una dintre clinicile private din Bacău s-a dotat cu un ecograf Dopller, așa că gravidele nu mai sînt nevoite să plece la Iași pentru o ecografie tridimensioanlă care evidențiază încă din primul trimestru de sarcină eventualele malformații. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns