Falimentul spitalelor
• furnizorii tradiționali de medicamente și materiale sanitare nu mai vor să dea nimic Spitalului de Urgență pînă nu-și vor primi datoriile de 56 de miliarde din urmă • ei se leagă de promisiunea făcută de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări, cum că toate debitele vor fi stinse • spitalul nu a primit deocamdată banii, dar furnizorii nu vor să creadă • pentru că au stocurile goale, șefii Spitalului de Urgență caută firme noi, la care n-au mai avut datorii pînă acum
O ordonanță emisă de Ministerul Sănătății (MS) și Casa Națională (CN) a aruncat în haos aprovizionarea spitalelor cu medicamente și materiale sanitare. Pentru că au aflat că există bază legală să-și recupereze restanțele de anul trecut din bugetul pe 2003 al spitalelor, furnizorii de medicamente și materiale sanitare refuză să mai onoreze comenzile, dacă nu primesc și datoriile din urmă. Cum furnizorii către care au restanțe spitalele băcăuane sînt firme cu tradiție aflate în topul aprovizionărilor de ani de zile, unitățile medicale se văd în situația de a fi părăsite de vechii colaboratori. „De aproximativ o lună, firmele cu care am colaborat de ani de zile ne condiționează la aprovizionare de plata restanțelor din 2002. Firme cum sînt Phoenixmed, Clinilab, Nova Intermed, cu care colaborăm de mai multă vreme, nu ne mai livrează materiale sanitare și reactivi de laborator, dacă nu stingem la fiecare comandă o parte din datoria veche. În acest moment avem stocuri aproape de epuizare la mănuși de examinare, feșe de tifon și reactivi de laborator. Întîmpinăm mari greutăți în aprovizionare, pentru că sîntem nevoiți să căutăm alte firme cu produse similare și față de care nu înregistrăm datorii. Asta înseamnă alte licitații de oferte și timp pierdut”, ne-a declarat Teofil Roșu, șeful serviciului Aprovizionare din Spitalul de Urgență.
Blocada impusă de furnizorii vechi ai spitalului, care așteaptă să-și recupereze datorii în valoare de 56 de miliarde de lei, s-a declanșat din cauză că de la promisiune la faptă este o distanță foarte mare. După ce la sfîrșitul lunii mai, după un control riguros declanșat de minister și Casa Națională, cele două foruri tutelare ale sistemului sanitar au anunțat că datoriile spitalelor se vor stinge integral, firmele distribuitoare au considerat că în scurt timp își vor recupera și banii. Nu a fost așa, pentru că sumele reprezentînd datoriile din 2002 nu au fost virate încă spitalelor. Ba mai mult, unitățile spitalicești au fost din nou luate la verificat, de această dată însă la comanda Autorității Naționale de Control. „Nu am primit încă fonduri de la casa de asigurări special pentru stingerea datoriilor și nici nu ne permitem din finanțarea curentă să plătim o parte din datorii. Din bugetul pe o lună, medicamentelor și materialelor sanitare le revin 5,5 miliarde de lei. Acești bani ne permit funcționarea normală într-o lună, nu și acoperirea unor facturi neplătite de anul trecut. Practic ne descurcăm făcînd slalom printre furnizori. Pînă la stingerea datoriilor îi evităm pe furnizorii vechi și încheiem contracte cu firme noi, față de care nu am avut niciodată datorii”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului de Urgență.
Haosul aprovizionării cu medicamente și materiale sanitare va mai dura probabil o lună. Casa Națională de Sănătate a anunțat că banii pentru stingerea datoriilor acumulate de spitale pînă la data de 31 decembrie vor fi virați către județe în cursul lunii august. Pînă atunci, responsabililor cu aprovizionarea spitalelor nu le rămîne decît să-i fenteze pe furnizorii de produse medicale și să convingă pe cuvînt unele firme că sînt parteneri de încredere. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns