Ștefan RADU
În urmă cu vreo săptămînă, fiind mare secetă de știri credibile, televiziunile naționale s-au înghesuit să transmită o informație de-a dreptul tragi-comică: în România, cei mai corupți sînt doctorii și profesorii, iar polițiștii se plasau abia pe locul cinci sau șase! Studiul a fost realizat – bănuiți?! – de Inspectoratul General al Poliției și a fost lansat către public pentru a mai drege busuiocul după ce prin secțiile din Capitală au fost arestați spărgători de conducte, violatori și tîlhari în uniformă!
Nu aș fi reacționat la aberantul studiu polițienesc dacă informația nu ar fi fost atît de insistent mediatizată. În plus, întîmplarea face că exact în această perioadă mulți dintre prietenii mei plecați prin lume să-și caute norocul au venit acasă pentru a-și rezolva unele probleme cu pașapoartele (prelungiri, preschimbări etc.). Vrînd-nevrînd, ajung să cerșească bunăvoința acestor funcționari în uniformă care se declară mai cinstiți decît doctorii și profesorii. Nu-mi vine să cred ce am aflat: pe lîngă taxele normale pe care trebuie să le plătească orice român care dorește un pașaport, se zvonește că șpaga (devenită oficială precum timbrul fiscal, spun cei care au trecut pe la respectivul ghișeu!) ar fi de aproximativ 300 de euro pentru o singură persoană! Păi – dacă chiar așa stau lucrurile – cum să nu te apuce dorul de ducă din țara asta unde plutonierii își fac vile cu piscine?!! În urmă cu doar patru săptămîni, cînd încă nu veniseră prea mulți „italieni” pe-acasă, un prieten de-al meu a dorit să-și facă pașapoartele pentru familie, avînd de gînd să plece în concediu. După mai multe intervenții, omul afirmă că i s-a spus de la obraz să „cotizeze” cu trei sute de euro (adică vreo zece milioane de lei!) pentru cele trei documente (el, soția și copilul). S-a revoltat omul și a decis că mai bine merge pe litoralul românesc! Îi pare rău acum: dacă ar fi să se răzgândească, „cotizația” s-a triplat! Ce să-i faci? Legea cererii și ofertei: între timp, coada la Poliție s-a mărit, iar cei care sînt forțați să-și rezolve problemele în cel mai scurt timp (pentru că îi așteaptă patronii italieni, austrieci sau francezi) sînt dispuși să plătească oricît li s-ar cere.
Aflu, acum, că s-au eliberat cărți de identitate false, că unii primesc prin poștă, acasă, carnetul de conducere pentru care nu au dat nici un fel de examen, în țară sînt arestați conducători auto analfabeți și infractori căutați prin Europa își schimbă actele, pașapoartele, biografia și continuă să jefuiască sub noi identități. Cum sînt posibile asemenea situații cînd, științific, s-a demonstrat că polițiștii sînt mai cinstiți decît doctorii și profesorii?!
Dacă ar fi să credm ce se spune în comunicatele oficiale emise de Poliție, ar trebui să compătimim această instituție pentru bugetul redus, pentru eforturile supraomenești pe care le face în sprijinul cetățenilor, pentru cinstea și devotamentul cadrelor sale! În realitate, urmărim emisiunea „Reporteri incognito”, vedem cum agenții de circulație se pupă pe revere, în centrul orașului, cu toți valutiștii care parchează „mercedesurile” furate pe unde vor mușchii lor, sînt amendați doar fraierii care pleacă, la semafor, pe lumina galbenă, nu și cei care trec pe roșu, dacă ești agresat pe stradă, agentul de ordine te interoghează pe tine, nu pe derbedeul care ți-a jignit soția, iar dacă ții cu tot dinadinsul să fii corect la evidența populației, atunci trebuie să stai noaptea la cozi interminabile și să te înscrii pe liste inutile, desființate, dimineața de „urgențele” care au aranjat treburile cu cine trebuie… Gradul de civilizație al comunicării dintre cetățeni și Poliție este definit, la urma-urmei, chiar și de absența totală a unei toalete accesibile celor care stau zile în șir la cozile păzite de jandarmi. Poate de aceea miroase urît în unele sectoare de activitate ale Poliției… Demilitarizarea acestei instituții, pentru unii pare să însemne doar îmblînzirea pedepselor aplicate celor care încă mai au uniforme plătite din taxele și impozitele cetățenilor. Faptul că nu mai sunt judecați de tribunalele militare îi face de-a dreptul agresivi în relație cu societatea în slujba căreia, teoretic, se află. Nu de studii interne care să mimeze o realitate edulcorată au nevoie românii ce și-au pierdut încrederea în cei care ar trebui să-i asigure liniștea cotidiană, ci de schimbări reale la nivelul mentalităților încă milițienești. Nesimțirea și necinstea – mai ales cînd au epoleți – sînt de neacceptat. Dacă știrile cu polițiști infractori ar dispărea – pe bune! – din jurnalele TV, atunci aș fi dispus să cred rezultatele studiilor despre cinstea și onestitatea funcționarilor plătiți din munca mea. Deocamdată, constat nemulțumirea oamenilor care asediază, zi și noapte, sediul instituției care nu pare a avea resurse interne pentru a-și face ordine în propria-i ogradă.
Lasă un răspuns