Producătorii de vinuri au scăpat parțial de povara accizelor aplicate produselor lor. Un act normativ intrat nu demult în vigoare reduce nivelul taxei „de lux” pentru aceste băuturi. În formula de calcul a accizei există un factor de corecție, care avea valoarea de 0,55. Acest factor a fost redus la 0,33. Accizele sînt corelate cu gadul alcoolic al vinurilor și cu valoarea monedei euro. Un calcul simplu arată că la un vin de 10,5 grade tărie alcoolică – ceea ce este o valoarea medie – se plăteau pînă acum 2.000 de lei. În prezent, același vin este accizat cu circa 1.200 de lei. „Este o înlesnire pentru noi – a declarat patronul firmei Niconi, Nicolae Huiban – care are în arendă circa 200 de hectare de vie în zona Podu Turcului. Pînă acum plăteam cam 2,5-3 miliarde de lei pe an drept accize la vinuri, dacă producția era bună. Dacă am obține și acum peste un milion de litri de vin, am avea de plătit pînă în două miliarde de lei. Este o sumă, dar sperăm ca de la 1 ianuarie să ne aliniem normelor europene, care nu impun o astfel de taxă la vinuri, ci numai la băuturile spirtoase”. Marea problemă a acestui an viticol, cel puțin în județul Bacău, este faptul că producția struguri va suferi de pe urma capriciilor meteorologice. în unele zone, înghețul de iarna trecută a afectat butucii de vie. În altele – iar Podu Turcului se numărăr printre ele – viile au fost afectate de grindină. La această oră, patronul Niconi nu știe exact cu cît va fi mai mică producția, dar va avea măcar cu 20% mai puțin ca în anul precedent. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns