Potop de internări la Psihiatrie
• în ultima perioadă, cazurile de urgență care necesită internare în această secție sînt generate de dependența de alcool și depresiile care împing la sinucidere • bolnavii au ajuns să stea și în această secție cîte doi în pat
Salonul numărul 1 al secției de Psihiatrie este rezervat de ani de zile cazurilor de urgență. Toți bolnavii cu afecțiuni psihice transportați în crize la spital își găsesc un loc în acest salon, pînă cînd medicamentele administrate își arată primele efecte. Cu doar nouă paturi, salonul nu reușește niciodată să facă față solicitărilor. De nenumărate ori, bolnavii sînt mai mulți decît paturile existente, așa că bolnavii stau și cîte doi, ba uneori și cîte trei. Nici în această perioadă a anului salonul de urgență de la Psihiatrie nu este mai gol. De mai bine de o săptămînă, încăperea este arhiplină cu bolnavi internați din cauza sevrajelor și a tentativelor nereușite de suicid. „Bolnavii stau cîte doi în pat în urma unei avalanșe de internări cu sevraje grave, determinate de dependența de alcool și de tentativele de sinucidere. Săptămînal vin cam trei, patru pacienți cu depresii care au vrut să-și ia zilele prin spînzurare, ori care au înghițit sedative. Și mai multe sînt cazurile de sevraje extrem de grave. Sînt pacienți cu vîrste între 26 și 50 de ani care se află la al doilea sau al treilea sevraj. Acești pacienți vin cu halucinații și tulburări cardiace, care necesită tratament de urgență”, ne-a declarat medicul psihiatru Camelia Hriban.
Dacă alcoolicii în sevraj sînt cazuri permanente pentru secția de Psihiatrie a Spitalului de Urgență, nu același lucru se întîmplă cu bolnavii depresivi, care încearcă să se sinucidă. Cadrele medicale spun că vara nu este sezonul în care numărul sinuciderilor să crească, dar anul acesta pare să facă excepție de la regulă. „În mod obișnuit, primăvara și toamna sînt anotimpurile în care numărul sinucigașilor crește alarmant. De data aceasta se pare că din cauza temperaturilor crescute, depresivii devin mai irascibili. Toți însă recurg la gesturile sinucigașe sub influența alcoolului. De multe ori nici nu trebuie să fie bolnavi psihic cei care fac astfel de gesturi, dar alcoolul dezinhibă comportamentul respectivei persoane, care, atunci cînd nu bea, reușește să-și țină în frîu pornirile depresive”, mai spune doctorița Hriban. Unul dintre ultimele băcăuani care a vrut să-și încheie socotelile cu viața apelînd la ștreang a fost un tînăr de 20 de ani din Sascut. Fără antecedente psihiatrice, dar pe fondul unor certuri cu părinții și a consumului exagerat de alcool, tînărul a încercat să se spînzure în podul casei. Norocul lui a fost că rudele l-au descoperit la vreme. Acum, el se află în spital, sub tratament. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns