• alocarea unui miliard de lei din bugetul local pentru organizarea unei tombole la referendum, din care ar urma să se dea votanților 73 de televizoare votanților, a dat naștere unor vii dispute în rîndul consilierilor băcăuani
Consilierii băcăuani s-au întîlnit ieri în ședință extraordinară pentru a aproba alocarea unui miliard și jumătate de lei din bugetul local, în vederea organizării la nivelul municipiului a referendumului din 18-19 octombrie, pentru votarea noii Constituții. Cu doar patru puncte pe ordinea de zi, două dintre ele legate strict de organizarea referendumului, ședința se anunța a fi una extrem de scurtă și la obiect. Majoritatea consilierilor știau clar ce au de făcut. Votarea noii Constituții reprezintă o prioritate națională, așa că alocarea acestor bani trebuia aprobată cu orice preț. Lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură imediat după citirea primului punct aflat pe ordinea de zi. După ce a aflat că li se cere să voteze alocarea unei sume din bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor legate de organizarea referendumului, consilierul Ioan Enășoaie a vrut să știe precis ce se va face cu acești bani. „Văd că ni se cere să fim de acord cu alocarea unor bani publici, fără a se preciza în mod clar pe ce anume vor fi cheltuiți”, a observat consilierul. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, a precizat că, pentru moment, nu este cunoscut un deviz exact al cheltuielilor. „Banii vor fi folosiți, în principal, pentru mobilarea secțiilor de votare, pentru tipărirea listelor electorale, transportul pînă și de la secțiile de votare, precum și o serie de alte cheltuieli specifice în astfel de ocazii”, a ținut să precizeze Dumitru Popa.
Dacă pentru moment lucrurile păreau să fie cît de cît clare, în cîteva minute spiritele consilierilor iar s-au încins. Discuțiile au pornit imediat după citirea celui de al doilea proiect de hotărîre, legat de organizarea unei tombole în ziua referendumului. Cel care a dat tonul a fost tot consilierul Ioan Enășoaie. „Prezența la vot este o datorie civică, ce ar trebui să fie exercitată de orice cetățean al acestei țări. Nu trebuie să recurgem la astfel de artificii ca să îi aducem pe oameni la urne. Vom crea un precedent, iar la viitoarele alegeri oamenii își vor dori să primească mai mult decît un televizor pentru a se prezenta în fața urnelor”, a punctat consilierul. Nu și-a terminat bine fraza Ioan Enășoaie, că o furtună de discuții s-a iscat imediat. Viceprimarul Dragoș Benea a încercat să arate că votarea noii Constituții este mult prea importantă și, din acest motiv, nici un efort nu este prea mic pentru a-i aduce pe oameni la vot.
„Oamenii nu cunosc ce prevede noua Constituție. Pe asta ar fi trebuit să se pună accent”, nu s-a lăsat consilierul Enășoaie. O tornadă de acuze s-au potopit atunci pe capul consilierului. Cu lozinci patriotarde, lui Ioan Enășoaie i s-a atras atenție că nu vrea binele țării și dacă oamenii nu se vor duce la vot, el va fi vinovat. Pînă la urmă, mulțimea consilierilor a aprobat cele două proiecte de hotărîre așa cum au fost ele prezentate. Mai pe scurt, o parte din miliardul și jumătate ce a fost alocat din bugetul local vor fi folosiți pentru cumpărarea unui număr de 73 de televizoare color pe care să le atribuie, în urma unei tombole, băcăuanilor care s-au prezentat la referendumul din 18-19 octombrie. Tombola va fi organizată duminică seară, după închiderea urnelor, în fiecare dintre cele 73 de secții de votare din municipiu în care vor fi înregistrate prezențe la vot mai mari de 50%. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns