Legea creditului agricol, emisă în primăvara acestui an, îi avantajează pe marii producători. Acum cîteva zile au fost publicate normele metodologice de aplicare și legea va deveni operațională din toamnă. Pentru unii dintre producători, această lege este o gură de oxigen, însă nu pentru toți.
Producția agricolă poate fi gajată la bănci
În actul normativ există cîteva prevederi de mare importanță pentru producătorii agricoli. Astfel, normele metodologice de aplicare permit gajarea producției agricole, ceea ce nu era permis pînă acum. Totuși, pentru a fi acceptată ca gaj, se impune asigurarea la o societate agreată. O altă prevedere importantă este cea prin care se prevede acoperirea din fonduri de stat a unui procent de pînă la 30% din volumul creditului. Este adevărat că suma care se acceptă la nivel de țară se impune prin hotărîre de Guvern, dar este mai mult decît pînă acum. Vrînd-nevrînd, am fost buni platnici către bănci, însă regulile bancare sînt cele care sînt – a declarat vicepreședintele grupului Agricola Internațional, Grigore Horoi. Dacă aceste prevederi se aplică așa cum sînt emise, ne sînt favorabile”.
Marii producători din domeniu sînt și ei de părere că legea este bună, chiar așa cum este. „Este unul dintre puținele acte normative care ne favorizează – a spus directorul societății AICBAC, Eugen Popa. Este măcar mai mult decît ceea ce a fost pînă acum”. De aceeași părere este și directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Ioan Melinte, care a avut propria firmă agricolă: „Pînă acum, creditele pentru agricultură aveau același regim cu cele comerciale și oricum trebuia să avem grijă cum le returnăm. De această dată, sîntem oarecum avantajați”.
Există semne de întrebare asupra băncilor care vor acorda credite agricole
În ciuda avantajelor aparente, există unele semne de întrebare asupra băncilor care vor acorda astfel de credite. „Noi ne-am bucura să avem acces la aceste fonduri – a declarat patronul firmei Niconi, Nicolae Huiban. Dar aș vrea să văd ce bancă le va derula, pentru că pînă acum toate instituțiile de credit au considerat că riscul este prea mare. Și nu cred eu că băncile, mai ales cele private, își schimbă de pe o zi pe alta politica”. Conform normelor metodologice de aplicare a actului normativ în discuție, cei interesați pot apela la Fondul Român de Garantare a Creditului Rural sau la societățile de asigurare de profil, dar cei care activează în domeniu au rețineri în a apela la intermediari. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns