• Petre Petrescu mai are de „călcat” doar cîteva capitale din Europa • el este pe cale să încheie un tur al României, în care a inclus și orașul Bacău
Are 85 de ani, însă vîrsta nu este o piedică în calea pasiunii pe care a dobîndit-o încă de pe vremea comunismului. Petre Petrescu este unul dintre puținii glotrotteri din țară care se poate mîndri cu realizările lui. De curînd, fostul economist, care este și veteran de război, a ajuns la finalul circuitului pe teritoriul țării, poposind și la Bacău. A început cu Capitala și a făcut turul României. Deși în programul său nu figurau orașele Piatra Neamț și Bacău, le-a inclus în circuit din stimă pentru primarul sectorului 2 al Bucureștiului, Neculai Onțanu, care este de origine din Moldova.
Petre Petrescu și-a început cariera de globtrotter în perioada în care comunismul părea de neînlăturat și, de aceea, a avut interdicție în țările din Occident. „Mă pasionează călătoriile de-o viață. În perioada comunismului, am străbătut toate țările socialiste, pentru că doar acolo mi s-a permis să merg”, spune el. Petre Petrescu a străbătut cu pasul, anul trecut, toate capitalele țărilor din vestul Europei, dar și nenumărate orașe importante, între care Paris, Bruxelles, Haga, Amsterdam, Praga și Viena. În luna mai a acestui an, el s-a ocupat de partea sudică a Europei: Florența, Roma, Neapole, Barcelona, Costa de Azur, Madrid, Lisabona, Geneva, Berna și Zurich.
Petre Petrescu nu este un simplu globtrotter. „În aceste călătorii fac și documentare, filmez ceea ce mi se pare mai interesant în orașele prin care trec, pentru că voi face mai tîrziu o sinteză ce va fi prezentată copiilor pentru a cunoaște mai bine orașele țării”. Petrescu are o bază de date privind călătorii români pe care vrea neapărat să o îmbogățească pentru a scrie apoi o carte. La București, el va organiza și o expoziție foto cu cele mai sugestive fotografii din orașele prin care și-a tocit pantofii.
La Berna, primit de ambasadorul României
O întîmplare care l-a uns la inimă pe Petrescu s-a petrecut la Berna, acolo unde a fost primit de ambasadorul României, Ion Maxim, „un băimărean cu mult bun simț”. Ajuns acolo, Petre Petrescu s-a interesat de cazare la ambasadă, însă în clădirea pe care era arborat steagul țării noastre nu mai erau locuri și pentru un „intrus”. „Ambasadorul, foarte amabil, a spus că nu va fi nici o problemă. Chiar dacă nu mai sînt camere libere, vom amenaja un dormitor în bibliotecă”.
Petre Petrescu circulă cu trenul pînă în fiecare oraș, fiind ajutat de tichetele de pensionar pe care le deține. Spune că nu-i ajung, însă mai face rost de la prietenii săi pensionari, care nu le folosesc. De dormit, doarme la căminele militare.
Pentru următorul an își propune să termine de parcurs pe jos restul capitalelor europene, pentru a putea spune „am reușit să văd toate capitalele europene”. O surpriză plăcută s-a numit Macedonia, pe care a vizitat-o într-o excursie. „Am crezut că e o țară săracă, dar nu e așa. Am văzut multe mașini luxoase, vile și oameni fericiți”. Înainte de a-și duce la bun sfîrșit misiunea, Petre Petrescu le-a urat băcăuanilor „să admire frumosul, să-și îmbogățească balcoanele și zonele libere din jurul blocurilor cu flori și să călătorească mult”. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns