• peste un milion de dolari din banii cotizați de băcăuani pentru medicamente este înghițit anual de TVA și scumpirile practicate de firmele străine • fondurile pentru compensate și gratuite devin astfel mai mici
Lună de lună, fondurile distribuite farmaciștilor pentru rețetele compensate și gratuite ale băcăuanilor se epuizează cu mult înaintea celor 30 de zile cît sînt valabile. Pacienții care rămîn fără medicamente aleargă prin tot orașul în căutarea unei farmacii care le mai poate elibera rețetele. Cei mai mulți se lasă păgubași atunci cînd află că, deși mai este mult pînă la începutul viitoarei luni, nici o unitate de profil nu mai are bani.
Revolta bolnavilor care nu mai apucă medicamente a iscat de-a lungul vremii mai multe reacții și din partea Casei Asigurărilor de Sănătate. Este clar că fondurile alocate de Casa de Asigurări sînt insuficiente, însă controalele făcute la farmaciile care eliberează rețete compensate și gratuite au scos la iveală și nereguli: medicamente eliberate în neștire pentru un singur pacient, produse dintre cele mai scumpe pentru o simplă răceală, sau medici campioni la prescrierea produselor unei anumite firme farmaceutice.
Aceste verificări nu au adus modificări în bine pentru cetățeanul obișnuit, care plătește bani pentru asigurările de sănătate. Banii pentru compensate și gratuite s-au terminat lunar la fel de repede, adică în primele patru, cinci zile, iar pe margine au rămas lună de lună pacienți nemulțumiți că nu-și pot urma tratamentul. De la începutul anului și pînă acum, fondurile lunare repartizate farmaciilor în contract cu CAS au fost de 11 miliarde de lei. Mai puțini chiar și decît anul trecut, banii nu puteau ajunge pentru toți bolnavii. Și reprezentanții CAS au sfîrșit prin a recunoaște că sumele pentru medicamente sînt insuficiente. Și mai trist pentru noi, cetățenii, este că, după toate calculele, fondurile devin și mai puține. „În anul 2000, fondurile repartizate la Bacău pentru farmacii au fost de 1,7 milioane de dolari, iar anul trecut de șase milioane de dolari. Creșterea în valută este evidentă și ar fi trebuit, pe ansamblu, să acopere toate necesitățile bolnavilor. Din valoarea totală a fondurilor rămîn propriu-zis pentru medicamente cu 20% mai puțini bani. Asta pentru că 19 % este numai TVA-ul, iar firmele străine de medicamente practică și scumpiri permanente ale produselor. Practic, numai anul trecut, 1,2 milioane de dolari din banii pentru compensate și gratuite s-au dus în buzunarele altora, nu pe rețetele bolnavilor”, ne-a declarat Dan Stoica, director de contractări al CAS. Și în acest an, din banii strînși de la asigurați pentru medicamente, peste un milion de dolari se va duce pe creșteri de prețuri și plată a taxei pe valoarea adăugată.
Și schimbările modului de compensare a medicamentelor a fost un motiv pentru care banii nu au ajuns pentru toți bolnavii. „Pînă acum o lună, compensarea medicamentelor se făcea la prețul de vînzare de pe raft și nu la cel de referință al substanței active. Asta însemna că asigurările plăteau mai mulți bani din prețul unei rețete decît pînă anul trecut, dar asta nu a făcut altceva decît să adîncească criza. Pentru că fondurile pentru farmacii nu au fost majorate, banii ajungeau pentru mai puține rețete”, a adăugat Stoica.
Revenirea din luna iunie la sistemul de compensare vechi a mai mărit un pic numărul celor care primesc medicamente compensate și gratuite. Asta nu se traduce însă în eliberarea rețetelor pe toată perioada unei luni. Nici vorbă de așa ceva. Mulți bolnavi aleargă încă cu rețetele în mînă, iar de luna viitoare banii pentru farmacii vor fi repartizați din sumele cerute ca rectificare de buget. „La începutul anului, 40 de miliarde de lei din cele 202 miliarde repartizate farmaciilor pentru întregul an au fost retrase de București. Acum le cerem la rectificare pentru lunile august, septembrie și octombrie. Plățile pentru ultimele două luni ale anului le vom face în 2004, pentru că în contractele cu farmaciile plățile se fac la 90 de zile”, a adăugat directorul de contractări al CAS.
Pentru următoarele trei luni ale anului, în care vor fi returnate județului Bacău cele 40 de miliarde de lei retrase de București, fondurile pentru medicamente vor fi ceva mai mari. Față de cele 11 miliarde de lei la care au avut dreptul băcăuanii pînă acum, din august vor fi alocate pentru medicamente cîte 14 miliarde de lei lunar. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns