Muzeul de Etnografie a dispărut de pe harta instituțiilor culturale ale județului Bacău. Deși avea două expoziții permanente apreciate de specialiștii români și piese unicat în Europa, cum ar fi războiul de țesut din satul Călcăi (com. Oituz), muzeul zace, de mai bine de un an, cu toate colecțiile în depozite. Acestea au fost mutate din sediul de pe strada Nicolae Titulescu, cînd au început lucrările de renovare a clădirii. Imediat după ce problema s-a rezolvat, expozițiile de etnografie nu au putut fi redate circuitului public, deoarece, potrivit unei hotărîri a Consiliului Județean, în respectivul spațiu urma să fie mutată o parte din Biblioteca Județeană „C. Sturdza”. Pînă în prezent, spațiul a rămas gol, pentru că Biblioteca nu s-a mutat. Reluînd firul tradiției orale, ca și cînd vorbim despre lucruri pierdute defintiv din istorie, informațiile despre cum arăta acest muzeu ni le-au furnizat specialiștii în domeniu. „Expoziția de etnografie este acum așezată în depozite. Una dintre expoziții era păstoritul tradițional în județul Bacău. Acolo erau expuse obiecte legate de practicarea acestei vechi ocupații, iar o bună parte dintre obiecte nu se mai găsesc astăzi la stîni: tipare de caș, instrumente de semnalizare, tipuri de planuri de stînă, port specific la stînă. De asemenea, expoziția mai cuprindea o altă secțiune, cu țesături de interior, care urmăreau evoluția țesutului din neolitic pînă în prezent. Dintre toate piesele expuse se detașa cel mai mare război de țesut cunoscut pînă acum în Europa, originar din satul Călcăi”, ne-a declarat etnograful Dorinel Ichim, din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
Starea de fapt este cunoscută la nivelul conducerii complexului muzeal, însă nici aici nu se poate face nimic în acest sens. „Știu care este situația, însă nu pot să fac nici o mișcare pînă cînd Biblioteca Județeană nu eliberează spațiul de la audiții (secția muzicală). Singurii în măsură să dea un răspuns sînt cei de la Bibliotecă”, a afirmat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. De partea cealaltă, Biblioteca nu va putea executa nici o mișcare pînă cînd în fostul spațiu al Muzeului de Etnografie nu va fi montată o centrală termică. „Nu ne putem muta pînă cînd în spațiul respectiv nu va fi montată o centrală termică și acest lucru se petrece în toamnă”, ne-a spus Silvia Petcu, directoarea Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău.
Cu alte cuvinte, una dintre cele mai frumoase și mai deosebite expoziții care redă specificul tradițional românesc din zona Bacăului riscă să fie pierdută din cauza unei centrale termice a cărei montare va avea loc în toamnă. Mai exact, avem toate motivele să ne luăm adio pînă în 2004 de la expoziția de etnografie. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns