• singura care și-a redobîndit cele 150 de hectare de teren este Mănăstirea Savu • multe mănăstiri cer suprafețe mari de pădure, însă legea nu le permite decît 30 de hectare
Sute de hectare de pădure care au aparținut mănăstirilor din județul Bacău înainte de instalarea regimului comunist în România ar putea reintra în posesia vechilor proprietari. Episcopia Romanului a demarat o acțiune de recuperare a acestora. Primul succes a fost la mănăstirea Savu, care și-a redobîndit cele 150 de hectare de pămînt. Însă inițiativa pornită din partea Prea Sfințitului Ioachim Băcăoanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, va continua și pentru celelalte mănăstiri istorice ale județului: Măgura Ocnei, Runc, Ciolpani și Tisa Silvestri. Singura problemă pe care o întîmpină autoritatea bisericească este cea a actelor de proprietate, care s-au pierdut sau pur și simplu sau au dispărut din arhivele lăcașurilor bisericești. „Încercăm să recuperăm pădurile mănăstirilor din cadrul Episcopiei Romanului. Din păcate, nu prea mai există documente care să demonstreze că au avut păduri. Singura mănăstire cu acte valabile este Bogdana, înregistrată cu 150 de hectare de pădure. Chiar dacă potrivit noii legislații mănăstirea nu poate deține mai mult de 30 de hectare de pădure, încercăm să recuperăm tot. Adică solicităm fondul forestier al mănăstirii Bogdana, dar din acesta dorim să dăm și celorlalte mănăstiri istorice, Măgura Ocnei, Runc, Tisa-Silvestri și Ciolpani”, ne-a declarat înaltul ierarh bisericesc. PS Ioachim Băcăoanul este optimist în ceea ce privește „reparația acestei greșeli din istorie. Sperăm ca cei responsabili cu acest capitol vor avea înțelegere și disponibilitate, așa cum s-a întîmplat de fiecare dată pînă acum. Considerăm un act legal și o reparație a istoriei rezolvarea acestei probleme”, a mai spus arhiereul Episcopiei Romanului.
Totuși, de la dorință și pînă la punerea în practică drumul poate fi sinuos. „Pădurile cerute de așezămintele în vederea retrocedării se supun reglementărilor legale în domeniu – a declarat inginerul-șef al Direcției Silvice Bacău, George Brăiescu. Unde se poate returna la Legea 18, se aplică acele reguli, unde este valabilă Legea 400, punerea în posesie se face după acele prevederi. Dar nu se pot pune în nici un fel în discuție cerințele impuse prin aceste acte normative. Ele sînt imperative, legea e lege. Doar dacă se va schimba legislația, vom aplica alte reguli”. Cu alte cuvinte, retrocedarea se poate face doar pe baza dovezilor privind proprietatea asupra pădurilor prevăzute în fiecare lege. De asemenea, nici maximul de suprafață permis la retrocedare nu poate fi pus în discuție deocamdată. (Constantin GHERASIM, Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns