• motivul îl constituie datoriile mai vechi de trei luni la fondul asigurărilor de sănătate, pe care ori ei, ori patronii lor nu le-au achitat la timp • conform legii, cine nu plătește timp de trei luni asigurările de sănătate nu mai beneficiază de servicii medicale gratuite decît în cazuri speciale • datoriile la asigurările de sănătate s-au îngroșat la peste 850 de miliarde de lei
Prima jumătate a anului s-a încheiat cu datorii în valoare de peste 850 de miliarde de lei la fondul asigurărilor de sănătate, cu aproximativ 200 de miliarde de lei mai mult decît la începutul lui 2003. În capul listei restanțierilor se mențin 78 de agenți economici care în ultimii ani s-au evidențiat prin întîrzieri la plată. Aceștia au datorii de peste 1 miliard de lei și sînt urmați, la mare distanță, de alți 3.259 de agenți economici cu datorii sub un miliard. „Marii datornici dețin 88% din valoarea totală a debitelor către Casa de Asigurări. Spre deosebire de anii trecuți, cînd exista posibilitatea publicării numelor acestora, acum, legea anticorupție ne interzice să mai facem cunoscut numele lor pînă cînd nu epuizăm toate metodele de obținere a banilor”, ne-a declarat Gabriel Sahaghian, purtătorul de cuvînt al Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS). Nepublicarea numelor restanțierilor nu schimbă însă fondul problemei. Datornicii cu restanțe care datează de mai multă vreme decît trei luni nu mai au dreptul la servicii medicale gratuite decît în cîteva situații bine stabilite: cazuri de urgență, boli infecțioase și graviditate. În acest moment, aproximativ 50.000 de locuitori ai județului care înregistrează restanțe la plata asigurărilor de sănătate mai mari de un trimestru au trecut potrivit legii în tabăra neasiguraților. Ei nu mai au dreptul la gratuitate, ci doar la un pachet minim de servicii medicale.
Singura șansă ca salariații agenților economici cu datorii mari să mai beneficieze vreodată de servicii medicale gratuite este aceea a recuperărilor de bani. „Din cei 78 de agenți economici cu datorii mai mari de 1 miliard de lei, CAS a acceptat eșalonarea la plată a restanțelor unui număr de 27 de unități. Suma restanțelor la plată a acestora depășește un sfert din cele peste 850 de miliarde de lei, cît numără debitul total”, a adăugat Sahaghian. Un alt sfert din valoarea totală a datoriilor îl deține un număr de numai cinci agenți economici, dar care se află însă în curs de privatizare. Alți 18 agenți economici care nu au plătit asigurările pentru salariații lor nu au scăpat de sechestre, iar opt restanețieri se află în executare silită. Popririle asupra disponibilităților din conturile bancare au fost făcute la un număr de șase agenți economici cu datorii mai mari de cîte un miliard de lei.
Contribuabilii corecți la plata asigurărilor de sănătate sînt aproximativ jumătate dintre agenții economici din județ și alți 22.870 de persoane fizice care își plătesc asigurările de sănătate ca liberi profesioniști. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns