• pînă acum, doar 20 la sută din lucrări au fost realizate • în cazul în care instalatorii nu vor reface noile racorduri pînă în toamnă, 8.500 de băcăuani vor îngheța în case
Transformarea centralelor termice de cartier în puncte termice și racordarea lor la sistemul de termoficare al CET este un proces mult mai greoi decît se credea la prima vedere, care trebuie obligatoriu finalizat în această toamnă. Trecerea a 11 centrale termice de la Termloc la CET s-a făcut la solicitarea ultimei societăți, pentru a-și mări capacitatea de producție, avînd în vedere că de mai mulți ani se realizaseră racorduri de la CET pînă la peretele obiectivelor termice. „Pentru a le include în rețeua noastră de termoficare era necesar să demolăm toate cazanele vechi și să realizăm noi racordui și instalații. Pînă acum am dezasamblat toate instalațiile vechi, urmînd ca în perioada următoare să montăm schimbătoarele de căldură și apă caldă și să refacem racordurile”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
În cele aproape trei luni de cînd au fost preluate centralele termice, lucrările de transformare în punctele termice au fost realizate doar în procent de 20 la sută. Lucrările au fost destul de mult întîrziate și de lipsa banilor, suma necesară pentru această investiție fiind extrem de mare. Pentru a ieși din impas și a le asigura căldura, în iarna care urmează, celor 8.500 de băcăauni care sînt racordați la centralele termice ce trebuie transformate, CET a apelat la banii care îi vor fi alocați pentru lucrările la al doilea grup energetic. Societatea ar urma să primească în acest an, de la Ministerul Industriilor, 82 de miliarde de lei, din care doar aproape 40 de miliarde de să fie folosite pentru lucrările de la grupul energetic doi. Am solicitat Guvernului schimbarea destinației pentru 42,6 miliarde din cele care ar urma să ni se aloce pentru investiții, iar 27 de miliarde ar urma să fie folosite pentru lucrările la punctele termice preluate anul acesta. Așteptăm decizia Guvernului, iar restul sumelor care trebuie cheltuite pentru aceste redimensionări vor proveni din venituri proprii”, a precizat directorul Vasile Drăgușanu.
Șeful societății care asigură căldura și apa caldă pentru 70 la sută din apartamentele băcăuane racprdate la sistemele centralizate a precizat că, indiferent dacă Guvernul va aproba sau nu investiția, transformarea centralelor în puncte termice trebuie realizată oricum, pentru că altfel băcăuanii racordați la aceste obiective ar îngheța în case. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns