Comisioanele percepute de bănci la extragerile de numerar de pe carduri au scăzut, în timp ce numărul deținătorilor de astfel de instrumente de plată a crescut. În județul Bacău, unitățile bancare au emis pînă acum peste 152.000 de carduri, în creștere cu aproape patru la sută față de luna trecută. Majoritatea băncilor încurajează folosirea instrumentelor de plată, respectiv plata cumpărăturilor cu ajutorul acestora, prin scăderea taxelor de emitere, în special la cardurile în lei și prin neperceperea comisioanelor în cazul plăților efectuate la comercianți.
În cazul cardurilor de debit, comisioanele percepute pentru extragerile de numerar de la ATM-urile băncii emitente ale instrumentelor de plată de debit sînt de 0,2 la sută din sumă. Unele bănci percep pentru astfel de eliberări de numerar comisioane mai mari în cazul persoanelor juridice, adică 0,5 la sută comparativ cu procentul de 0,2 pentru persoanele fizice. În cazul cînd sumele sînt extrase de la bancomatele aflate în proprietatea altor bănci, comisioanele percepute de cele mai multe instituții bancare sînt de 5 la sută din suma extrasă, plus 25.000 lei.
Dobînzile acordate pentru disponibilul de cont diferă de la 0,5 la sută la 3 procente, iar cele percepute pentru descoperitul de cont sînt între 29 și 31 la sută, în funcție de instituția bancară emitentă a cardului și de sumele cărora le sînt aplicate aceste procente. De asemenea, au scăzut, în comparație cu anii precedenți, taxele de emitere a cardurilor de debit care pot fi utilizate numai în țară. Unele bănci nu percep un astfel de comision, în timp ce altele percep comisioane simbolice, cum ar fi 30.000 de lei.
Media Controller Research Company a realizat o serie de cercetări asupra unor produse din piața financiar-bancară, precum: carduri, conturi, depozite, asigurări, economii personale în lei sau valute etc, adresate persoanelor fizice. Dintre deținătorii existenți la începutul anului, circa două treimi au primit cardurile ca urmare a deciziei instituției la care lucrau și numai 31,7 la sută au hotărît singuri să-și procure acest produs. Lipsa formalităților bancare la retragerea unor sume de bani, degrevarea agendei personale de anumite obligații de plată către furnizorii de servicii, posibilitatea delegării altei persoane din familie sau companie pentru efectuarea unor extrageri, lejeritatea, rapiditatea și corectitudinea operațiunilor prin POS, diminuarea riscurilor de pierdere sau furt de bani, rata relativ redusă a criminalității pe carduri sînt cîteva dintre motivele invocate drept hotărîtoare în luarea deciziei de achiziționare a unui card.
Creșterea rapidă a numărului de carduri, în mare măsură, este rezultanta dezvoltării „forțate” a unui segment din piața utilizatorilor, care a apărut ca urmare a punerii în practică de către multe instituții legislației privind „introducerea sistemelor moderne de plată”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns