• vîrstnicii fără familii nu mai pot fi internați în azile pentru că nu există comisii care să evalueze aceste cazuri • haosul a fost generat de desființarea Inspectoratelor pentru Persoanele cu Handicap și nespecificarea statutului acestor centre • peste 137 de bătrîni stau acum și speră că vor fi primiți într-o bună zi în cămine
Bătrînii fără familii și fără bani sînt acum ai nimănui. Pînă de curînd se știa că un bătrîn aflat într-o situație critică putea merge la azil. Acum nici acest lucru nu mai este posibil. Legislația s-a schimbat, au fost introduse prevederi noi, dar lucrurile merg și mai prost decît înainte. Și asta pentru că multe idei din lege au fost abandonate pe drum, iar acum nimeni nu știe ce să facă cu vîrstnicii.
Haosul a început din luna martie, cînd Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap, în a cărui subordine se aflau și aceste cămine, s-a desființat. În locul acestei instituții s-a înființat Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău, dar aceasta nu mai are nici o treabă cu azilele. Centrele de Îngrijire și Asistență au rămas ale nimănui.
După noua legislație, un bătrîn poate fi internat în azil de o comisie internă din centru. Normele care să spună cum funcționează această comisie n-au mai apărut. Urmarea: nimeni nu mai poate primi bătrîni în cămine, fiindcă nu se știe cum. „În momentul de față nu există comisii de evaluare a dosarelor, criterii, nu se cunoaște care este statutul acestor centre și nu se știe în subordinea cui sînt. Din acest motiv nu se fac internări”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la DJAS Bacău.
137 de dosare ținute în sertar
În atare situație, s-a format o listă interminabilă cu vîrstnici care așteaptă să fie primiți în azile. Multe dosare sînt foarte vechi, însă la fel de multe cereri au fost depuse de curînd și nu pot fi onorate. E drept că în multe cămine nu sînt locuri, dar există și centre în care s-ar mai putea face înscrieri. Însă vidul de legislație ține lucrurile în loc.
În baza de date a DJAS Bacău se regăsesc dosare depuse din 1996 ale unor persoane care așteaptă un loc în azil. Multe dintre acestea au încheiat probabil deja conturile cu această lume. Rămîn însă 137 persoane care încă mai speră că-și vor putea trăi bătrînețile în liniște în căminele din Răchitoasa și Comănești.
Capacitatea centrului din Răchitoasa este de 110 locuri, din care sînt ocupate doar 103. Deși calculele indică existența unor paturi libere, reprezentanții acestei unități spune că toate camerele sînt supraaglomerate. Camerele sînt mari și în ele stau între opt și 12 persoane. „Poate părea că mai sînt locuri libere, însă situația este mult mai dificilă decît pare. Lipsa acestor reglementări legislative nu ne dă posibilitatea să internăm alți bătrîni. În ultima perioadă au fost internate trei cazuri sociale grave, dar nici acestea nu hotărîre de internare, pentru că nu are cine să o dea”, ne-a declarat Vasile Grecu, directorul Azilului din Răchitoasa.
Lucrurile stau ceva mai bine în municipiul Bacău. Dosarele tuturor solicitanților din oraș au fost preluate de Serviciul Public de Asistență Socială de pe lîngă Primăria din localitate. La două săptămîni se întrunește o comisie formată din conducerea instituției și cea a azilului de bătrîni și analizează dosarele. Chiar dacă în căminul din Bacău nu sînt locuri, se încearcă găsirea unor soluții pentru cele mai dramatice cazuri, de bătrîni care nu mai au unde sta și ar muri pe stradă, dacă nu ar fi internați. Azilul din Bacău are o capacitate de 220 de locuri, pe care sînt internați doar 210 bătrîni. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns