Instalațiile sanitare de pe piață au o calitate îndoielnică
• un raid al Protecției Consumatorului a scos la iveală că se vînd tot felul de produse care nu se știe de cine sînt produse, ce caracteristici tehnice au și nici nu corespund standardelor cerute de legile noastre • 24 de firme au fost verificate, toate amendate cu aproape cinci miliarde de lei • produsele îndoielnice au fost oprite de la vînzare
Un control tematic al inspectorilor Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) Bacău s-a lăsat cu dureri de cap pentru producătorii și comercianții de armături sanitare, baterii, țeavă multistrat, fitinguri, nipluri și mufe. Din cei 24 de agenți economici verificați, toți 24 au fost amendați, iar valoarea mărfii oprite temporar de la vînzare pînă la remedierea defecțiunilor constatate se ridică la 4,9 miliarde de lei.
Printre cei „călcați” de inspectori s-a numărat și o firmă producătoare de instalații sanitare, respectiv Sorgent SRL, unde inspectorii au dat și cea mai mare amendă, de zece milioane de lei. Aici au fost verificate trei aspecte: acuratețea informării consumatorului asupra produsului și caracterisiticilor acestuia, a existenței buletinelor de analiză și încercări care să ateste că produsul corespunde standardelor românești și a existenței declarațiilor de conformitate a produselor de import. „Am constatat că la firma Sorgent sînt abateri la toți indicatorii pe care i-am urmărit. În primul rînd la etichetare am găsit nereguli, în ceea ce privește modul de informare a cumpărătorilor. Pe nipluri și mufe nu se regăseau informații despre producător, marca, adresa și caracteristicile tehnice. Pentru armăturile sanitare, nu ne-a putut pune nimeni la dispoziție nici un document de agrement tehnic sau acele buletine de analiză și încercare, care se eliberează de INCERT București pentru produsele proprii”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspectorul șef al OJPC Bacău.
Nici la ceilalți comercianți sau distribuitori lucrurile nu stăteau mai bine. „La societățile Blak Sea Supplies și SC Vitra se comercializau baterii sanitare Silver, Tivoli, Montenero, made în China, precum și fitinguri, țeavă multistrat import Italia, țeavă de cupru import Grecia sau baterii sanitare Aristocrat și Fly Fish fără să existe nicăieri denumirea, marca și adresa producătorului sau importatorului, țara de origine, termenul de garanție, instrucțiunile de utilizare și montaj, ori descrierea caracteristicilor tehnice. Același gen de lispuri l-am întîlnit și la societatea Delypet Impex, care comercializa calorifere import Ungaria”, a precizat Elisei. La societatea Termomax, un distribuitor de țeavă de cupru din import, s-a descoperit că avea declarație de conformitate, dar produsele nu corespundeau standardelor românești și nu era precizat laboratorul unde s-au făcut încercările pentru aurtorizare. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns