• mai multe asociații din Bacău au acordat premii angajaților și șefilor, deși datoriile la furnizori sînt de ordinul miliardelor de lei • legea spune că asociațiile pot avea în propriul statut prevederea acordării de premii, însă normal ar fi ca acestea să se ia în calcul cînd sînt rezultate deosebite, nu atunci cînd datoriile sînt imense • în timp ce mai marii asociațiilor se premiază, în timpul iernii oamenii nu primesc apă caldă sau căldură din cauza neachitării facturilor la furnizori
O situație cel puțin bizară a fost constatată de reprezentanții Comisiei de examinare din cadrul Primăriei Municipiului Bacău cu prilejul interviurilor pe care administratorii asociațiilor de proprietari le-au susținut în vederea atestării pe aceste funcții. În timpul interviurilor, mai mulți administratori au recunoscut că la asociațiile pe care le reprezintă au fost acordate premii în bani. Potrivit Doiniței Huțu, inspector de specialitate în Biroul de Administrare a Fondului Locativ din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) al Primăriei din Bacău, în această situație s-ar afla nu mai puțin de șase asociații de proprietari din municipiul Bacău, care de la sine putere au decis să-i premieze pe salariații asociațiilor. Ca și în cazul societăților care înregistrează venituri, și la asociații stimulentele în bani au fost acordate fie cu prilejul sărbătorilor de iarnă, fie de 8 martie sau de Paște. Una dintre asociațiile la care au fost acordate premii este Asociația 121 din zona Mioriței, unde cenzorii și femeile de serviciu care mătură scările blocurilor au fost premiați cu cîte 800.000 de lei fiecare. De stimulente mai mari au avut parte președintele Asociației, care a încasat 1,5 milioane de lei, și administratorul, care a primit ca premiu 2 milioane de lei. Și la conducerea Asociației 60 a decis că se impune acordarea de premii, în ciuda faptului că debitul la CET al asociației este de peste 1,2 miliarde de lei. Trei dintre femeile de serviciu au primit un premiu în valoare de 300 de mii de lei fiecare, președintele și cenzorii au încasat cîte jumătate de milion fiecare, iar administratorul a încasat, și în acest caz, cea mai mare sumă, adică 1,5 milioane de lei. Premii au fost acordate și la Asociația 124, unde doi dintre membrii Comitetului executiv au încasat cîte un milion de lei, iar președintele și administratorul s-au premiat cu cîte două milioane de lei. Interesant este că Asociația 124 are la CET debite în valoare de peste 1,6 miliarde de lei. Premii au fost acordate și la Asociația 1, unde valoarea stimulentelor a fost între 500.000 și 700.000 de lei, sumele fiind împărțite administratorului și pentru cei șapte membrii din Comitetul Executiv. Nici aici debitul la furnizorul de agent termic nu este deloc de neglijat, asociația datorînd Termloc un miliard de lei. Și la Asociația 4 s-au acordat premii, însă aici stimulentele au fost de numai un milion de lei.
Topul asociațiilor care au considerat de cuviință să se premieze este condus, de departe, de Asociația 123, tot din cartierul Mioriței. Pentru conștiinciozitatea cu care au măturat și spălat scările blocurilor, femeile de serviciu au fost premiate cu cîte 1,5 milioane de lei. Trei dintre membrii Comitetului Executiv, între care și președintele, au fost retribuiți cu premii de cîte un milion de lei fiecare. Se pare că la această asociație cel mai sîrguincios a fost administratorul, care pe lîngă salariu a încasat drept premiu nu mai puțin de trei milioane de lei.
O parte dintre adminstratorii asociațiilor la care s-au acordat premii au refuzat să discute pe această temă, iar alții au considerat normală acordarea stimulentelor. „Din cîte știu eu nu cred că sîntem singura asociație din oraș la care au fost acordate premii. Cuantumul a fost decis de Comitetul executiv al asociației, nu am făcut eu, de capul meu, acest lucru”, a precizat Vasilica Tîmpu, administratorul Asociației 60, care a beneficiat de premii a căror valoare a fost de 1,5 milioane de lei.
Acordarea de premii salariaților merituoși, care contribuie la îmbunătățirea activității și prestigiului societății, la firmele care înregistrează profit, este o practică la care apelează toate marile firme din lume. Dacă avem în vedere că asociațiile sînt organizații non profit și că, în aproape toate cazurile, datoriile la furnizorii de utilități depășesc un miliarde de lei, acordarea de premii este cel puțin anormală. Faptul că banii locatarilor care plătesc lună de lună întreținerea ajung să fie dați ca premii celor care gestionează activitatea asociațiilor este cu atît mai scandalos cu cît au fost situații în care băcăuanii nu au primită căldură sau apă caldă din cauza datoriilor imense la întreținere.
Sesizîndu-se că unele asociații se premiază după bunul plac, reprezentanții Primăriei Bacău, instituție care are obligația să verifice activitatea financiar contabilă a asociațiilor, spun că vor demara controale la aceste asociații. „Vom verifica dacă în statutul asociațiilor este prevăzută acordarea de premii sau acest lucru este făcut fără o bază legală. Din ce știu eu, premiile se pot acorda numai cînd la asociații lucrurile merg foarte bine și există motivație pentru premii. Ori, la aceste asociații nu este cazul. În cazul în care vom constata că premiile au fost acordate fără temei legal, administratorii ar putea să nu fie atestați”, ne-a declarat Doinița Huțu, inspector de specialitate în Biroul de Administrare a Fondului Locativ din cadrul SPAS.
Atestarea adminstratorilor trebuie să se încheie pe data de 31 august, iar atunci locatarii din asociațiile unde s-au acordat premii vor afla dacă era normal ca din banii pe care îi plătesc să se acorde sau nu stimulente femeilor de serviu, cenzorilor, președinților sau administratorilor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns