• categoriile speciale de asigurați care ani de-a rîndul au beneficiat de medicamente gratuite pentru orice boală, au pierdut o parte din privilegii • dacă nu vor să mai scoată bani din buzunar pentru o rețetă ei trebuie să accepte cele mai ieftine produse farmaceutice
Modificarea din luna iunie a listelor de medicamante cu sau fără contribuție din partea asiguraților a adus schimbări nu doar în modul de compensare al produselor farmaceutice, ci și în criteriile care stau la baza prescrierii unei rețete gratuite pentru categoriile speciale. Dacă pentru rețetele compensate, bolnavii au aflat repede că acum trebuie să plătească o sumă mai mare la farmacie, întrucît Casa de Asigurări nu mai achită partea sa în funcție de prețul de pe raft, ci în funcție de costul celui mai ieftin produs, nu la fel de ușor stau lucrurile cu pacienții care beneficiau de gratuitate, indiferent de boala pe care o aveau. Asigurați de sănătate în baza unor legi speciale, veteranii și văduvele de război, deținuții și deportații politic, eroii din revoluție și foștii militari obligați să muncească pe șantierele comuniste beneficiau pînă acum cîteva luni de gratuitate la orice fel de produs farmaceutic, indiferent dacă acesta nu era trecut pe lista de gratuități destinată celorlalți asigurați. Regimul special al acestor categorii de persoane a apus odată cu prevederea că medicamentele gratuite la care au dreptul sînt aceleași la care pot apela toți ceilalți bolnavi. Modificările care îi vizează pe beneficiarii legilor speciale au continuat, astfel că și medicii și bolnavii se trezesc cu surprize. „Ultima noutate care se adresează categoriilor speciale de asigurați a introdus preț de referință și la medicamentele de pe lista de gratuități destinată exclusiv veteranilor, deportaților și deținuților. Practic, aceste persoane beneficiază de gratuitate la produsele cele mai ieftine corespunzătoare denumirii comune internaționale și nu la toată gama de medicamente care folosesc aceeași substanță activă. Pentru produsele similare, dar care depășesc ca valoare prețul de referință, diferența trebuie suportată de pacient”, ne-a declarat dr. Ileana Tudoran, medicul șef al CAS.
Abia introdusă și greu de înțeles de niște bolnavi care pînă acum au știut că orice medicament le revine gratis, această ultimă modificare dă bătăi de cap și farmaciștilor și bolnavilor. „Rețeta pentru cardiopatie ischemică o iau gratuit de ani de zile. Sînt medicamente pentru inimă, pe care trebuie să le iau lunar dacă vreau să nu ajung în spital cu alte complicații. Astăzi am aflat că trebuie să dau și bani din buzunar pentru aceeași rețetă. Nu mai înțeleg nimic. Doctorița îmi spune că rețeta e gratuită, iar farmacista că trebuie să dau bani”, spune nelămurită Maria Apostol, o văduvă de război abia ieșită de pe ușa unei farmacii centrale. În aceeași situație ca bătrîna în vîrstă de 80 de ani sînt și alți bolnavi care află abia la ghișeul farmaciilor că între timp drepturile lor la medicamente gratuite au suferit modificări. O mică parte dintre ei, cei care au norocul să fie îngrijiți încă de rude, își permit să mai scoată din buzunar diferența reieșeită din noile calcule, dar restul sînt nevoiți să bată înapoi drumul către cabinetul medicului. „Pentru a evita nemulțumirile acestei categorii de bolnavi vizavi de faptul că sînt purtați pe drumuri, medicii trebuie să prescrie pe rețete nu denumirea medicamentelor, ci denumirile comune internaționale prevăzute în lista de gratuități destinată categoriilor speciale. În acest fel, farmacista știe care este cel mai ieftin produs corespunzător și astfel, bolnavul nu mai este nevoit să scoată bani din buzunar, sau să alerge să-și schimbe rețeta”, a continuat doctorița Tudoran. Soluția nu este însă ușor de pus în practică. Medicii de familie și specialiștii din policlinică nici nu apucă să se deprindă cu produsele de pe o listă de compensate sau gratuite, că aceasta se și modifică. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns