Vasile PRUTEANU
Cînd nu este atins de schizofrenia optimismului, discursul autorităților autohtone privind starea de fapt a națiunii este lovit de o viziune ușor catastrofică, ocolind „șmecheria”, incompetența sau ineficiența guvernării, justificată de cu totul alte motive exterioare. De la președinte la prim-ministru, de la miniștri la senatorii și deputații majorității, toți adoptă, fără sfială, retorica progresului continuu și a victoriei finale, de care noi, contribuabilii sîntem sastisiți pînă la indiferență. Cum se explică această mentalitate, potrivit căreia ceea ce toată lumea resimte ca tranziție amară, greu digerabilă, fără orizont previzibil, e resimțit de guvernanți ca o stare premergătoare unei „explozii” de bunăstare ce va fi dirijată de un „comando de sfinți politici imaculați”? Găsesc două explicații plauzibile acestor atitudini nefirești. Prima ar fi aceea că mai toți demnitarii importanți au slujit (pe trepte înalte sau mai discrete) regimul comunist și s-au obișnuit a eluda adevărul, secretînd zoologic valuri roz pentru narcotizarea populației. O a doua ar consta în aroganta lor încredere în sine, fiind convinși că nu pot greși, că tot ce fac participă la însăși economia Providenței. Nemulțumirile masive ale populației nu constituie, pentru ei, decît bruiajul vulgar al unei mase inferioare, imposibil de condus, fiind nepricepută și – mai ales – total neascultătoare și nesupusă. De aceea (consideră majoritatea covîrșitoare a PSD-ului), populația trebuie deprinsă cu ideea că nu ceea ce trăiește e adevărat, ci ceea ce i se spune. Dacă e nevoie să mai fie apăsată cu niscaiva „reașezări de prețuri”, cu scumpiri împovărătoare, atunci se preiau din arsenalul bine cunoscut metodele de manipulare și intoxicare pregătite de o presă și o televiziune servilă și fără coloană vertebrală.
Una dintre acțiunile cele mai nerușinate de acest tip este invocarea secetei prelungite din acest an, cu efecte catastrofice asupra producției hidroelectrice, justificînd chipurile majorarea prețului energiei electrice. Tocmai în acest an, cu o iarnă bogată și cu precipitații îndelungi, capabile să umple pînă la refuz lacurile de acumulare! Pe de altă parte, prefecturile sînt avertizate asupra posibilelor sau probabilelor indundații, dar asta mai discret, nu în văzul tuturor. Nu se suflă nici un cuvînt despre exploatarea abuzivă a hidrocentralelor în scopul exportului de energie electrică în țări mai puțin dotate cu asemenea construcții (Grecia), nici despre importante valori valutare acoperite de cețuri groase. Secetă a fost, e adevărat, dar în zone nesemnificative pentru debitele rîurilor producătoare de hidroenergie. Dar dacă ni se spune altceva, noi trebuie să credem, nu-i așa? Cum-necum, din această lună vom plăti mai mult la casieriile concernului Electrica. Vedeți, așadar, că nu conducătorii pot greși. Țara merge înainte, în ciuda tuturor morocănoșilor, defetiștilor, provocatorilor. Le servim imagini televizate anțărț, comentarii pesimiste, și totul e în regulă.
Domnul Adrian Năstase, luat din scurt de mai mulți disperați care nu se descurcă cu 1 – 2 milioane de lei lunar, cu pensiile ridicole și alocațiile pentru copii insignifiante, răspunde că, într-adevăr, e greu, dar că se lucrează la o lege reparatorie, la o redimensionare a pensiilor, alocațiilor și a ajutoarelor pentru agricultori. Dacă adunăm toate acestea, iese o sumă bunicică la nivel național. Adică sumele alocate sînt mici în sine, insuficiente pentru acoperirea traiului greu și administrarea vieții zilnice, dar puse cap la cap sînt uriașe, dovedind ce mare grijă are statul pentru toți defavorizații. Domnul prim-ministru putea să spună o mie de lucruri mai firești, mai cinstite. De pildă, că nu am găsit soluții potrivite pentru toate dramele țării, că s-a greșit mereu în politica socio-economică, că echipa dumisale nu e infailibilă, ci marcată binișor de autoritarism, că nu e bine să visăm la raiuri terestre, cum ne îndeamnă PSD. Un asemenea limbaj îi e străin domnului Adrian Năstase. El e decis să arboreze un aer competent, atotștiutor, iar eșecul pentru domnia sa e ceva abstract, dincolo de politică. Cînd eșecul devine vizibil, se fac ușoare remanieri, mișcări coregrafice guvernamentale nesemnificative, semănînd cu zborul părărilor de pe o cracă pe alta. Nimeni nu e vinovat cu nimic, în afară de Opoziție, care așa slabă cum e, ar fi bine să nu mai fie deloc, spre binele și bunăstarea baronilor noștri cei din toate județele.
Lasă un răspuns