Trei tineri și-au distrus mașinile primite cadou după BAC
• ei și-au umplut de prieteni mașinile și au plecat la drum • accidentele care au urmat au fost provocate de neatenție • cele mai multe dintre accidente le provoacă începătorii • de regulă, mașinile străine sînt bușite de autohtonele Dacii • 20 la sută dintre proprietarii de mașini nu au asigurare RCA
Cele mai multe dintre acidentele pentru care firmele de asigurări plătesc despăgubiri sînt provocate de șoferi începători. Gheorghe Cîrlan, directorul ASIROM Bacău, spune că, de regulă, soțul, soția sa copiii începători iau de la membrii de familie autoturismele și pleacă la drum, deși nu au experiență suficientă. „Pentru că accidentele provocate în aceste condiții sînt numeroase, avem în vedere să majorăm polița CASCO pentru cazurile cînd mașinile sînt conduse și de alte persoane, începătoare, decît titularii asigurărilor facultative”, afirmă Cîrlan. De asemenea, directorul Asirom spune că multe pagube le provoacă tinerii care primesc autoturisme drept cadou pentru trecerea examenului de Bacalaureat. Chiar în această vară, trei tineri au provocat pagube consistente. Unul a făcut un accident cu un jeep, altul cu un Volkswagen Polo, iar al treilea cu un AUDI. Toate aceste trei mașini erau primite cadou de la părinți. „Nu erau băuți, dar mergeau cu mașinile pline de prieteni, iar accidentele au fost cauzate de discuțiile purtate de șoferi cu pasagerii. Lipsa de experiență și neatenția au provocat pagube de sute de milioane de lei”, spune Cîrlan. Numai pagubele provocate de accidentul jeep-ului s-au apropiat de 500 de milioane de lei. „Piesele pentru mașinile străine sînt foarte scumpe. De exemplu, un far cu Xenon costă cam 50 de milioane de lei”, apreciază directorul Asirom.
Un alt fenomen sesizat de asiguratori este că Daciile produc cele mai multe dintre pagubele mașinilor de fabricație străină.
La 30 iunie 2003, Asirom Bacău a încasat din primele RCA peste 49 de miliarde de lei, iar în primele șase luni firma a acordat aproape 26 de miliarde de lei despăgubiri. Nu toți posesorii de autoturisme și-au asigurat mașinile pentru răspundere civilă obligatorie. Gheorghe Cîrlan este de părere că „aproximativ 20 la sută dintre deținătorii de autoturisme nu sînt asigurați”. Directorul Asirom spune că au crescut despăgubirile acordate pentru accidente soldate cu vătămări corporale grave și decese. Un alt capitol unde se înregistrează creșteri este al desdăunărilor pentru furturi din mașini. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns