• evoluția prețurilor apartamentelor din municipiul Bacău pare să fie în ultima vreme din ce în ce mai greu de controlat • un apartament din centrul Bacăului a ajuns să coste cam cît 3.000 de salarii medii pe economie • agenții imobiliari spun că prețurile au început să crească mai mult după ce au început să funcționeze creditele ipotecare
Un milion de lei pe zi. Cam cu atît au crescut în utlimele luni prețurile la apartamentele din municipiul Bacău. Dacă în primăvară o familie de tineri care a reușit să adune de pe la părinți, rude sau prieteni în jur de 300 de milioane de lei își putea cumpăra, mai pe la periferia orașului, chiar și un apartament cu trei camere, acum nici un apartament cu două camere confort II nu mai poate fi cumpărat fără cel puțin 350 de milioane de lei. Reprezentanții agențiilor imobiliare spun că evoluția prețurilor la locuințe a început să aibă o cu totul altă turnură imediat după sărbătorile de Paști, cînd au
început să funcționeze creditele ipotecare. „Dacă pînă atunci principalii noștri clienți erau cei care obțineau venituri mai mari muncind în străinătate, după ce a apărut posibilitatea de a lua un credit ipotecar au început să poată visa la o locuință chiar și persoanele care trăiesc din leafa primită aici în țară”, explică Viorel Manea, agent imobiliar la una din agențiile din Bacău. El a mai apreciat că prețurile au crescut, de atunci, cam cu un milion de lei pe zi, respectiv 1.000 de euro pe lună. „Este de așteptat ca lucrurile să evolueze tot în același ritm și în următoarea perioadă”, mai este de părere Viorel Manea.
Numeroși nu sînt numai cei care doresc să își cumpere o locuință, ci și băcăuanii care vor să își scoată imobilele pe care le au la vînzare. De regulă, cei care vînd sînt cei cu bani care doresc să mai completeze ceva la suma pe care o obțin din vînzarea apartamentului pentru a-și achiziționa un altul mai spațions sau situat mai în centrul orașului. Așa se explică de ce, sensibili la evoluția pieței financiare, băcăuanii altădată fideli dolarului au început acum să se reorienteze către euro. Acest lucru se vede cel mai bine în anunțurile de vînzări imobiliare de la mica publicitate, unde puține din prețurile locuințelor mai sînt evaluate în moneda națională.
În aceste condiții, pentru mulți dintre tinerii ce își întemeiază acum o familie, posibilitatea de a avea o locuință rămîne doar un vis. În fiecare an, la Oficiul Stării Civile din Bacău se înregistrerază, în medie, 1.500 – 2.000 de căsătorii. Mulți dintre acești tineri care își întemeiază o familie nu au încă o locuință, iar singura speranță pentru ei rămîne Primăria. Pînă acum, mai bine de 20.000 de băcăuani au solicitat acordarea unei locuințe. Este, însă, lesne de înțeles că un număr atît de mare de locuințe nu poate fi construit într-un timp atît de scurt, așa că va mai trece ceva timp pînă vor putea fi soluționate toate aceste cereri. Singura alternativă rămîne, în aceste condiții, achiziționarea unui imobil de pe piața liberă, însă luxul acesta este permis doar celor care au, deja, în buzunar, cîteva mii de dolari. Suma crește proporțional cu pretențiile solicitantului. De cele mai multe ori, însă, surprinde „curajul” unora de a cere pentru un apartament cu doar două camere peste 500 de milioane de lei, aducînd în sprijinul cererii lor oarece îmbunătățiri sau zona în care este situat. Înmulțirea numărului de apartamente scoase la vînzare ar însemna un lucru bun pentru cei care se află în căutarea unui acoperiș deasupra capului doar în condițiile în care prețurile cerute nu ar fi de-a dreptul astronomice. Criteriile de stabilire a consturilor diferă, în primul rînd, în funcție de zonă, dar și de etaj, număr de camere și îmbunătățiri. Cele mai mari diferențe sînt de la o zonă la alta, numărul de camere sau etajul cîntărind mai puțin în stabilirea prețului. Oricum ar fi, însă, între tarifele din Bacău și cele din capitală sau alte mari orașe ale țării diferențele se reduc vertiginos.
O analiză a pretențiilor financiare ale vînzătorilor de locuințe arată că o familie care trăiește din două salarii medii pe economie, va trebui să muncească cel puțin șapte ani și să strîngă toți banii pe care îi cîștigă, fără să mai cheltuiească nici un leu e nimic altceva, pentru a ajunge să își cumpere un apartament de două camere, într-o zonă aflată mai la periferia orașului. Dacă familia în cauză mai dorește să se și hrănească, ori să-și achite datoriile curente, locuința în cauză va putea fi achiziționată spre sfîrșitul vieții, adică după vreo 15-20 de ani de muncă.
Apartamentele cu două camere, în topul preferințelor
Între prețurile afișate de agențiile imobiliare și cele de pe piața liberă nu există, în ultima vreme, diferențe prea mari. Chiar dacă oferta de garsoniere este destul de bogată, acestea nu sînt foarte căutate, poate și datorită prețurilor mult prea mari pentru o suprafață atît de restrînsă. Cele mai ieftine garsoniere ajung să coste de la 5.000 de pînă la 7.500 – 8.000 de euro. În celelalte orașe ale județului, pentru o garsonieră se cere pînă la maximum 50 de milioane de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de 2.000 de euro sau dolari. Supremația pe piață o dețin apartamentele cu două camere, cele mai scumpe, indiferent de zona în care sînt situate. Astfel, un apartament cu două camere în zona Bistrța Lac ajunge cel puțin la pînă la 30.000 de euro, fără a coborî sub pragul de 15.000 – 20.000 de euro, ceea ce înseamnă aproape 600 de milioane de lei. În zone apropiate de centrul orașului costurile variază între 12.000 și 15.000 de euro, cu șanse de urcare pînă la 16-17 mii dacă apartamentul mai are și ceva îmbunătățiri.
Cîte două mii de euro pentru fiecare cameră în plus
Dacă apartamentele cu trei camere sînt căutate, cele cu patru camere se vînd mai greu datorită, în primul rînd, costurilor ridicate la întreținere, mai ales pe timpul iernii. Între cele două categorii de locuințe nu există diferențe prea mari de preț. Astfel, cele mai scumpe apartamente cu trei camere pot ajunge la 35.000 de euro, dacă sînt situate în zonă ultracentrală. Media, însă, se situează undeva în jurul a 12 -15.000 de euro sau dolari, în funcție de zonă și de îmbunătățiri. Nu trebuie omis faptul că o locuință ieftină arată jalnic, este situată într-un bloc vechi, unde conducetele de alimentare cu utilități nu au mai fost renovate de ani buni și unde există riscul ca, la un eventual cutremur, să aveți ce renova prin casă. Pentru a face locuibile astfel de apartamente tebuie investiți bani buni, sume deloc de neglijat pentru orice cumpărător care se uită, totuși, la bani. Agenții imobiliari spun că multe dintre pretențiile financiare ale celor care-și pun în vînzare casele sînt mai mult decît exagerate. Cu toate acestea, puține sînt apartamentele care, odată ce sînt scoase la vînzare, rămîn mult timp fără proprietari. Clienții agențiilor imobiliare sînt, de regulă, băcăuanii care lucrează în străinătate. Este și motivul pentru care, în apropierea sărbătorilor de Paști și în luna august, perioade în care, se întorc, de regulă acasă cei care lucrează în străinătate, prețurile apartamentelor cresc sensibil. „În ultima vreme, cumpărarea unui apartament a devenit chiar o investiție de capital. Avem clienți care după scăderea dobînzilor la bănci și-au scos toate economiile și le-au investit în achziții imobiliare. Este mai sigur și, indiferent de ceea ce se va întîmpla cu una din cele două monede de referință pentru români, și mă refer la euro și la dolari, investițiile sînt protejate de inflație. Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul apartamentelor, exprimat în valută, a crescut, în Bacău, cu aproximativ 20-25%, în timp ce băncile ofereau o dobîndă de cel mult 14% pe an pentru depozitele constituite în lei sau cel mult 4% pentru cele în dolari sau euro. Astfel, o investiție imobiliară a avut un randament de cinci ori mai mare”, a concluzăionat agentul imobiliar Viorel Manea. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns