• medicii spun că singura modalitate de a scăpa de riscuri este să nu mîncăm ciuperci culese din pădure
Două persoane care au consumat ciuperci au ajuns în spital.
Prima victimă a fost o fetiță de numai doi ani și jumătate, după care a urmat și cea de-a doua, o femeie în vîrstă de 61 de ani, din Bacău, care a cumpărat ciupercile de la vînzători ambulanți. Femeia și-a dat seama că acestea sînt otrăvitoare după ce a început să se simtă rău, la aproape o oră după ce a mîncat din tocănița de sezon. Pentru că în fiecare an, la secțiile de Pediatrie și Interne ajung aproape săptămînal copii și adulți intoxicați cu ciuperci, medicii spun că singurul mod de a ne păzi de astfel de probleme este evitarea consumului de ciuperci culese din pădure.
„Teoretic, singurele ciuperci care prezintă garanție absolută la consum sînt cele din crescătorii. Dacă, totuși, unii băcăuani nu rezistă tentației să mănînce ciuperci culese din pădure, ar trebui măcar să-și ia minime măsuri de protecție. Chiar dacă sînt sfaturi băbești, unele moduri de control a toxicității ciupercilor funcționează. Este vorba despre lingurița de argint scufundată în apa de fiert și usturoiul. Dacă obiectul de argint sau usturoiul se înnegresc, înseamnă că printre ciupercile care urmează să fie gătite sînt și ciuperci otrăvitoare”, ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău. Pentru că mulți dintre comercianții ambulanți de pe piață sau de la colțul străzii scapă de controalele pe care le fac prin oraș cei cîțiva inspectori sanitari ai DSP, reprezentanții instituției care se ocupă de sănătatea populației spun că tot băcăuanii sînt cei care se pot pune la adăpost de pericolul intoxicațiilor accidentale cu ciuperci otrăvitoare. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns