• dacă apa de la Uz ar fi sistată, peste 150.000 de băcăuani nu ar avea apă de băut • în Onești, Tîrgu Ocna, Tîrgu Trotuș, Moinești și Dărmănești nu există nici o sursă alternativă de apă potabilă
Sistarea furnizării apei provenite din bazinul de la Valea Uzului pentru efectuarea unor lucrări de reparații curente ridică o problemă care ar trebui să le dea de gîndit autorităților orașelor din județ: lipsa unei surse alternative de livrare a apei în cazul în care barajul de la Valea Uzului ar fi nefuncțional mai mult de două zile. Construit la începutul anilor ’60, barajul de la Valea Uzului are capacitatea maximă de 90 de milioane de metri cubi de apă, însă cantitatea existentă mai tot timpul în bazin este undeva în jurul 60 de milioane de metri cubi. Acumularea din zona muntoasă a județului este principala sursă de apă pentru majoritatea localităților urbane din județ, iar o problemă cît de mică care ar determina sistarea livrării la beneficiari ar lăsa pe uscat sute de mii de consumatori. Chiar dacă înainte de ’90, pe vremea cînd exista Întreprinderea Județeană de Gospodărire Comunală, toale localitățile aveau surse alternative de furnizare a apei, în anii de după revoluție acestea au fost abandonate, astfel că acum doar orașele Comănești și Bacău pot face față unei situații de criză, dacă bazinul ar fi în imposibilitatea de a livra apă.
Municipiul Onești este una dintre localitățile urbane care este în proporție de sută la sută dependentă de apa livrată din bazinul de la Uz. Onedil Onești, societatea de gospodărire comunală din oraș, a reunuțat de anul trecut la stația de pompare de la Cașin, astfel că, dacă aducțiunea de la Uz nu funcționează mai mult de două zile, locuitorii nu primesc nici un strop de apă. „Ca sursă alternativă, barajul de la Cașin a fost menținut în funcțiune pînă anul trecut, însă pentru că tariful apei pompate de acolo era mai mare decît prețul cu care era vîndută consumatorilor finali, s-a reunuțat la el. Acum primim apă numai de la Uz, iar capacitatea bazinelor ne permite să înmagazinăm apă pentru două zile, cu program de furnizare de trei ore pe zi. Dacă sistarea de la Uz ar fi mai mare de două zile, nu am avea apă deloc”, ne-a declarat dispecerul de serviciu de la Stația de apă din Onești. Municipiul Onești are o populație de peste 51.000 de locuitori, care în condiții de sistare sînt obligați să asalteze magazinele și ciușmelele din oraș. Sistarea livrării nu afectează numai populația, ci și consumatorii industriali de pe platforma petrochimică, care este racordată direct și primește apă de la Uz.
Și orașul Tîrgu Ocna este alimentat cu apă numai de aducțiunea de la Valea Uzului. În bazinele de acumulare ale societății de gospodărire comunală se poate înmagazina o cantitate de circa 250 de metri cubi, iar consumul zilnic nu depășește 80-100 metri cubi. În această situație, după două zile, și cei aproximativ 13.500 de locuitori din orașul sării ar rămîne fără nici un strop de apă la robinete. Dependenți în totalitate de aducțiunea de la Uz sînt și locuitorii din comuna Tîrgu Trotuș și orașele Moinești și Dărmănești, pentru care barajul de la Uz reprezintă singura sursă de alimentare cu apă. În aceste localități sînt peste 50.000 de consumatori casnici.
Doar orașele Bacău și Comănești sînt singurele din județul Bacău unde apa ar curge totuși la robinete dacă aducțiunea Valea Uzului nu ar fi utilizabilă. În Bacău există surse de captare subterane care asigură un debit de circa 1.300 l/s, în condițiile în care de la Uz, în rezervoare, se pompează numai 400 l/s. „Putem asigura fără probleme apă în oraș dacă nu ar fi funcțional bazinul de la Valea Uzului. Avem însă nevoie de apa de la Uz pentru că este foarte bună calitativ și se combină cu cea din captări, care este destul de poluată”, ne-a declarat directorul tehnic al RAGC, Mihai Airinei.
Și orașul Comănești ar rezista dacă nu ar fi apa de la Uz, însă, ca și la Bacău, calitatea apei ar lăsa de dorit. Comunal Service Comănești, care asigură utilitățile în oraș, mențiune în funcțiune sursa proprie de la Ciobănuș. Din cei aproximativ 150.000 – 200.000 de metri cubi de apă consumatți într-o lună în Comănești, doar 20.000 de metri cubi provin de la Uz, restul fiind asigurați de sursele proprii ale firmei. „Doar în caz de avarie apelăm la barajul de la Valea Uzului. În rest, sîntem total independenți și mergem pe sursele noastre”, ne-a declarat Viorel Așuencei, directorul firmei Comunal Service Comănești.
Așadar, apa din acumularea de la Uz ajunge în casele a peste 350.000 de locuitori ai județului, adică la jumătate din populația totală din Bacău. Jumătate dintre aceștia ar muri de sete dacă mai mult de două zile consecutiv livrarea din baraj ar fi închisă. Acest lucru nu îi îngrijorează cîtuși de puțin pe furnizorii de utliltăți din județ, care în loc să mențină în funcțiune surse alternative, le închid. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns