• băcăuanii întorși de la muncă din străinătate, majoritatea din Italia, schimbă masiv euro în lei • „italienii” preferă să stea ore întregi la cozi la bănci, deoarece cursul oferit este mai bun decît la casele de schimb valutar
Băncile comerciale sînt zilnic luate cu asalt de băcăuani care schimbă euro în lei. Majoritatea sînt persoane întoarse din străinătate, unde se află la muncă. Italia este țara de unde vin cei mai mulți în această perioadă, deoarece august este luna concediilor în peninsulă. Primul lucru pe care îl au de făcut „italienii” este să-și schimbe în lei românești banii agonisiți afară. Pentru că fiecare euro este muncit din greu, stranierii noștri fac adevărate studii de piață înainte de a face schimbul valutar. Consecința sînt cozile mari de la ghișeele băncilor comerciale, în special la BCR și BRD. De asemenea, paritățile pe care le practică băncile au lăsat fără clienți casele de schimb valutar. Ioana Asandei, una dintre „italiencele” care stăteau ieri la BCR la o coadă de peste 30 de persoane, ne-a declarat că preferă să stea la rînd, chiar și o oră, două, ca să obțină un curs mai bun. „Eu am muncit pentru banii ăștia, că nimeni nu-ți dă de pomană. Am de schimbat 2.000 de euro și prefer să stau la coadă, ca să obțin mai mult cu vreun milion de lei decît la casele de schimb. Cu banii ăștia fac mai mult de un plin la mașină”, a relatat Asandei.
Afluența mare a început cam de două săptămîni, de cînd a sosit grosul băcăuanilor aflați la muncă în străinătate. Constantin Grecea, manager de relații la BCR, ne-a informat că, într-adevăr, „s-a înregistrat o creștere semnificativă atît a umărului de operațiuni, cît și a sumelor tranzacționate”. Grecea a precizat că se schimbă euro cu preponderență. Oficialul BCR a mai spus că afluență mare este în fiecare an în această perioadă, ceea ce a determinat conducerea băncii să mai pună la dispoziția clienților un ghișeu de schimb valutar, cel la care se fac de regulă transferurile Western Union.
În paralel, casele de schimb valutar au rămas fără prea mulți clienți, din două motive. Primul ar fi paritatea la care operatorii cumpără valuta de la populație. Dacă băncile ofereau, ieri, în medie, 36.950 de lei pe un euro și 32.700 de lei pe un dolar, casele de schimb plăteau numai 36.450 de lei la un euro și 32.500 de lei la un dolar. Astfel, cîștigul schimbului la bănci este de aproximativ 500 de lei la euro și 200 de lei la dolar, iar la sume mari statul la coadă se justifică și cîștigul este substanțial. Al doilea motiv pentru care casele de schimb valutar duc lipsă de clienți este lipsa lichidităților în moneda națională. „N-aș fi stat la coadă aici, pentru că nu schimb decît vreo 300 de euro, deci nu cîștig prea mult, dar am fost la două case de schimb și nu aveau lei să-mi schimbe banii. Au zis că aduc bani într-o oră, dar n-am avut încredere și am venit la bancă”, ne-a declarat Maricel Iordăchescu, aflat ieri la coada de la unul din ghișeele de schimb valutar al BCR. Maria Bardaș, operatoare la o casă de schimb din centru, ne-a mărturisit că mai apar „unele blocaje”, cînd nu sînt lei, dar nu foarte des. „Cel mai mult fug de noi cei care au de vînzare euro, pentru că la bănci obțin ceva mai mult”, a recunoscut Bardaș. În schimb, casele valutare sînt preferate de cei care cumpără valută, grație faptului că obțin un preț mai bun cu aproximativ 300 de lei la euro sau dolar decît la bănci.
Invazia „italienilor” este întotdeauna de bun augur pentru economia județului datorită infuziei masive de valută. Deocamdată, nu se știe exact cîți bani au intrat în Bacău odată cu venirea în concedii a celor plecați în străinătate la muncă. O imagine, însă, se poate creiona pe baza datelor de la recensămîntul populației. Acesta relevă că peste 30.000 de băcăuani sînt plecați la muncă în străinătate. Cam 25.000 dintre aceștia s-au revărsat în această vară asupra județului. Potrivit estimărilor specialiștilor, fiecare dintre aceștia au cheltuit sau au depus în băncile din Bacău cel puțin cîte 1.500 de euro. Rezultă că „stranierii” noștri au adus în Bacău peste 37,5 milioane de euro. Date exacte privind depunerile în bănci ale băcăuanilor se vor putea afla luna viitoare, din raportul periodic al Băncii Naționale. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns