• surse din interiorul rafinăriei susțin că în spatele firmei care a cumpărat pachetul principal de acțiuni de la Rafo se află tot Corneliu Iacobov • firma care administrează societatea oneșteană este din București • Toader Găureanu, fostul director general de la Rafo, se ocupă acum de importul de țiței și finanțarea rafinăriei • Marin Marin, fostul director al APAPS Bacău, este acum director adjunct la Rafo Onești
Omul de afaceri Corneliu Iacobov, care deținea pachetul majoritar de acțiuni la Rafo Onești, a vîndut altei firme o parte însemnată din acțiunile sale. Este vorba despre Balkan Petroleum Limited din Londra. Schimbările survenite la firma oneșteană par a fi, însă, de suprafață. Scurte verificări demonstrează că, de fapt, cumpărătorul acțiunilor de la Rafo este tot Corneliu Iacobov.
Patronul de la Rafo a vîndut firmei Balkan Petroleum Ltd aproape 49 la sută din pachetul de acțiuni. Numai că surse din interiorul rafinăriei spun că în spatele firmei londoneze sînt tot actualii deținători ale rafinăriei oneștene. Acționarii de la Balkan Petroleum ar fi firmele Canyon Servicos din Portugalia și Reno Imperial Oil. Societatea portugheză deținea pînă acum pachetul majoritar de acțiuni de la Rafo împreună cu Imperial Oil, ambele firme controlate de Corneliu Iacobov. Cu alte cuvinte, cunoscutul om de afaceri a dat cu o mînă și a luat cu alta.
Prin noua tranzacție, făcută publică și de Bursa de Valori, Canyon Servicos transferă aproape 75 de milioane de acțiuni cu valoarea nominală de 25.000 de lei în contul firmei Balkan Petroleum Ltd, ai cărei acționari, ar fi, reamintim, chiar Canyon Servicos din Portugalia și Reno Imperial din Bacău. Comunicatul transmis de Bursa de Valori București vorbește despre un transfer de acțiuni, dar nu oferă detalii despre condițiile în care s-a efectuat transferul: cu titlu gratuit, la valoarea nominală a acțiunilor sau sub această valoare.
Ce se știe cu certitudine este faptul că, în prezent, Rafo Onești are contract de administrare pe termen nelimitat cu firma V&V Tradyng Company din București, care a și numit un director general în persoana lui Paul Ivașcu. Acesta nu a putut fi contactat pînă la închiderea ediției pentru a ne spune care dintre firme l-a numit în această funcție. În posturile de directori adjuncți au fost confirmați încă din ședința Adunării Generale a Acționarilor din 3 octombrie Marin Marin, fostul director al Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (APAPS) Bacău, dar și reprezentatul statului în Consiliul de Administrație al rafinăriei pînă la privatizare, precum și alți foști directori adjuncți ai rafinăriei. „Este adevărat, sînt director general adjunct, dar treaba asta a fost stabilită la Adunarea Generală a Acționarilor din 3 octombrie, iar odată cu mine au mai fost confirmați în funcții și alți salariați ai Rafo Onești. Cel mai bine ar fi să vă interesați la Rafo”, ne-a spus Marin Marin.
Fostul director general al Rafo Onești, Toader Găureanu, a devenit directorul firmei Faber, care se va ocupa de importul țițeiului și susținerea financiară a rafinăriei. Alături de el, alte încă 18 persoane preluate de la Rafo se vor ocupa de importul materiei prime și de finanțarea rafinăriei oneștene.
Transferul de acțiuni de la Canyon Servicos către firma Balkan Petroleum LTD a fost confirmat și de APAPS, însă instituția nu face nici o precizare în legătură cu suma pentru care s-a efectuat acest transfer. „Tot ce pot să vă spun este că noul acționar și-a asumat contractul de privatizare și nu se vor face restructurări de personal”, ne-a declarat Ștefan Rizoiu, de la Biroul de presă al APAPS București.
Reamintim că firmele Canyon Servicos și Imperial Oil au cumpărat Rafo Onești pe 26 octombrie 2001 cu aproape 8 milioane de dolari. La privatizare, statul a anulat penalitățile și majorările de întîrziere pe care le avea rafinăria și, în premieră, și o parte a datoriei nete. De asemenea, noul proprietar a mai obținut alte trei facilități: scutire de TVA și plata taxelor vamale, după caz la importul de echipamente pentru modernizarea societații, scutire la plata impozitului pe profitul reinvestit și o amînare de la plata TVA de un an, astfel încît sumele aferente plății taxei pe valoarea adăugată din primul an să poată fi achitate în două rate în al doilea an. În prezent, RAFO Onești are datorii de peste 7.000 de miliarde la bugetul statului și încă aproape 2.000 de miliarde la SNP Petrom pentru petrolul achiziționat și neplătit de rafinăria băcăuană. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
Sindicaliștii de la Rafo spun că nu vor închide porțile rafinăriei
Un comunicat de presă transmis la redacție de sindicatul
„Rafinorul”, din rafinăria oneșteană, începe prin a-și exprima
îngrijorarea cu privire la „campania de presă îndreptată total negativ
asupra SC Rafo Onești, care are darul (…) de a destabiliza zona”.
Sindicaliștii recunosc că „au apărut cîteva elemente negative care
țin de latura financiară și achitarea unor obligații de plată”. În același
timp însă, comunicatul ține să accentueze alte aspecte ale
privatizării Rafo. Astfel, se precizează că „societatea nu a primit nici
o garanție bancară sau subvenție financiară pentru asigurarea
importului de țiței”, că s-a importat 2,5 milioane de tone de petrol –
plătit în totalitate -, că firma a achitat facturile la energie electrică,
termică, transport țiței etc. De asemenea, în faxul respectiv se pune accent pe faptul că societatea „a asigurat direct salariile celor peste 3.000 de angajați și pentru alte cîteva mii de salariați care au asigurat servicii pentru Rafo”, că s-au achitat aproximativ 2.000 de miliarde de lei la bugetul statului sub formă de accize, MTR etc. (dar nu se amintește nimic de restanțele de peste 6.000 de miliarde de lei – n.r.), precum și pe investițiile de circa 40 de milioane de dolari făcute în rafinărie.
Totuși, comunicatul Sindicatului „Rafinorul” arată că salariații Rafo sînt conștienți că traversează din nou o perioadă grea, „situație care
creează unele temeri pentru ziua de mîine”. Apoi, sindicaliștii
declară iar răspicat că „Rafo nu își va închide niciodată porțile”, că
„își va dezvolta propria activitate” și că „își va onora obligațiile
financiare în limita posibilităților financiare raportat la climatul
economic în care-și desfășoară activitatea”. Comunicatul este
semnat de liderul de sindicat Ion Marian. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns