La Prefectura Bacău au fost depuse pînă acum 1898 de notificări, prin care posesorii de imobile și terenuri sau moștenitorii acestora, solicită acordarea de despăgubiri bănești, în baza Legii 10/2000, privind retrocedarea fostelor proprietăți. Dintre acestea, în 1.418 cazuri, cererea s-a depus direct la Prefectură, iar 471 de solicitanți s-au adresat instituției abia după ce primăriile i-au refuzat, pe motiv că restituirea nu se poate face pe vechile amplasamente.
Mioara Manea, consilier juridic al Prefecturii Bacău, spune că notificările sînt acum trimise spre primăriile sau societățile comerciale pe raza cărora se află bunurile solicitate spre retrocedare. „Potrivit unui act normativ apărut în luna mai 2003, toate notificările sînt transmise către unitățile deținătoare, care trebuie să se pronunțe dacă mai este posibilă sau nu restituirea în natură, pe vechiul amplasament, integral sau parțial, a clădirilor și terenurilor. Pînă acum, prefectura a remis adrese și dosare în aproximativ 300 de cazuri și operațiunea este în plină desfășurare”, ne-a declarat Mioara Manea.
Actele au fost trimise către primăriile din județ și societățile comerciale pe raza cărora se află imobile și terenuri revendicate, dar și către Agenția pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS). Fiecare dintre acestea trebuie să înființeze o comisie internă de anbaliză a notificării, dar și o comisie de evaluare a bunurilor solicitate. „Primăriile și firmele au obligația, potrivit legii, să invite în scris titularul notificării, la discuții. Comisia de analiză îi poate face oferte, să-i dea terenuri la schimb, spre exemplu, dacă terenul este ocupat de alte construcții. Dacă i se dă în compensare ceva care acoperă doar o parte din fosta proprietate, comisia are obligația să evalueze imobilul sau terenul nerestituit. Această evaluare va fi transmisă apoi la Prefectură, sub formă de solicitare de acordare a despăgubirilor bănești. Dacă dosarul este corect, noi îl vom înainta Ministerului finanțelor”, a explicat Mioara Manea care este procedura ce trebuie urmată pentru a intra în posesia bunurilor sau banilor. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns