Pensionarii de invaliditate care ar trebui să urmeze programe stricte de recuperare medicală nu au bani pentru a-și stabiliza sau îmbunătăți sănătatea și așa precară. „Sînt pensionari cu 900.000 de lei pensie, cărora medicul specialist le-a prescris medicamente de 600.000 de lei. De aceea, mulți renunță la medicament pentru că nu ar mai avea bani pentru restul cheltuielilor necesare”, ne-a declarat Iulia Radu, director executiv adjunct la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău. Tot mai multe persoane din județul nostru, aflate încă la vîrsta la care ar mai putea munci, solicită ieșirea la pensie din cauza bolilor de care suferă. O statistică a Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău arată că numărul pensiilor de invaliditate este aproape egal cu cel al salariaților care se pensionează la vîrstă normală.
În ultima lună, la instituția băcăuană au fost depuse un număr de 8.454 de dosare pentru deschiderea dreptului de pensionare. „Un procent de 45% din totalul solicitărilor aparțin oamenilor bolnavi, care doresc să primească pensie de invaliditate”, ne-a mai spus directoarea Radu. Motivația acestor cazuri din ce în ce mai multe de oameni bolnavi o reprezintă nivelul scăzut de trai, au constatat specialiștii. Sărăcia este principalul factor care determină îmbolnăvirea persoanelor încă apte de muncă. Lipsa banilor pentru o hrană adecvată și medicamente permit evoluția unor boli care, de altfel, ar avea tratament.
Fiecare pensionar care obține pensie de boală trebuie să prezinte la Comisia de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă din cadrul CJP Bacău. Aceasta verifică modul în care pensionarul a urmat programul prescris de specialiști. Principalele diagnostice pentru care aceste persoane au obținut ieșirea la pensie pe caz de invaliditate sînt:afecțiuni oncologice, cardiovasculare, neurologice și TBC. În muncipiul Bacău sînt 419 pensionari de invaliditate cu gradul I, 5.723 de grad II și 6.328 de gradul III. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns