• cei mai mulți nu înțeleg de ce polițiștii refuză să le furnizeze informațiile solicitate • o femeie din Izvoare a intrat în conflict cu vecinii și i-a bombardat pe cei de la Evidența Populației cu cereri în care solicita date despre aceștia
Lucrătorii Biroului Județean de Evidență a Populației au de rezolvat cel puțin 200 de cereri pe lună privind datele de stare civilă ale altor pesoane. Cel puțin zece dintre solicitări vin din partea unor persoane fizice, iar restul, de la instituții abilitate. Numai că datele de stare civilă sau cele privind domiciliul sînt secrete și nu pot oferite nimănui. „Nu putem face publice astfel de date, pentru că nu ne permite legea. Doar în cazul în care ni se cere ajutorul pentru regăsirea unor rude și numai cu acceptul scris al persoanei căutate și identificate de noi. De asemenea, sîntem obligați să punem la dispoziția instituțiilor abilitate date despre anumite persoane, în cazul în care avem o cerere a unei instanțe de judecată sau a unei instituții care se ocupă de recuperarea creanțelor bugetare”, ne-a declarat subcomisarul Carmen Hudiță, șeful Biroului Județean de Evidență a Populației.
Nu de puține ori, cei care solicită astfel de date nu înțeleg că informațiile nu pot fi puse la dispoziția unor persoane fizice. Cele mai multe cereri sînt făcute de cetățeni aflați în conflictcu rude sau vecini. Subcomisarul Carmen Hudiță ne-a dat numeroase exemple de astfel de solicitări cărora nu li s-a putut da curs. „Am avut mai multe cereri din partea aceleiași persoane care locuiește pe strada Izvoare și care voia să afle cît mai multe amănunte despre vecinii săi cu care intrase în conflict. Sînt multe cereri ale unor locuitori din județul Bacau care solicită date despre foștii proprietari ai imobilelor în care locuiesc, în vederea perfectării unor acte legate de locuință. Acestea sînt doleanțe cărora nu le-am putut da curs, pentru că, de cele mai multe ori, cei căutați refuză să li se comunice domiciliul”, a precizat subcomisarul. Pe de altă parte, lucrătorii serviciului de evidență a populației au de rezolvat și cereri privind identificarea unor rude, în vederea reîntregirii familiei. „Ultimele două cereri le-am primit din Dîmbovița și București, prin care ni se solicită identificarea unor rude mai îndepărtate, în vederea clarificării unor probleme familiale. Acestora le vom da curs, iar datele le vom pune la dispoziția celor care ni le-au solicitat numai cu acordul scris al persoanei căutate. Aici, situația este puțin diferită față cererile făcute de persoane aflate în litigiu. În general, cei mai mulți se bucură că sînt căutați de rude”, ne-a mai spus Carmen Hudiță. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns