• dascălii care au promovat examenul de titularizare trebuie să știe geografia județului pe de rost, pentru a-și alege cartedrele în cunoștință de cauză • lista cu posturi vacante cuprinde numai denumirea localității în care se află școala, nu și denumirea comunei
Sistemul computerizat de repartizare pe post a profesorilor care au promovat examenul unic de titularizare, detașare și suplinire a fost anunțat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) drept unul revoluționar și extrem de corect. Atribute care, pe zi ce trece, capătă imaginea unor visuri frumoase. În realitate, sistemul promovat de oficialii ministerului a avut darul de a-i aduce în pragul disperării pe dascăli. Totul a început cu nebunia depunerii dosarelor, care trebuiau să conțină și o fișă în care candidații trebuiau să treacă, printre altele, codurile alocate fiecărui post pe care îl vizau, dar și așa-numitele coduri siruta, numere de identificare a fiecărei localități în parte. A urmat bătaia de joc din timpul concursului propriu-zis, candidații fiind nevoiți să aștepte ore în șir subiectele. Odată cu intrarea în vacanță, toată lumea spera ca bulibășeala să se oprească aici, dar nu a fost să fie.
De o săptămînă, candidații încearcă să-și recompleteze, cît mai convenabil pentru ei, fișele de opțiuni în concordanță cu noile liste cu posturi vacante, dar acest lucru e cu adevărat o performanță, în condițiile în care lista amintită se schimbă de la o zi la alta. O lecturare sumară a catedrelor vacante scoate, însă, în evideță o altă aberație: listele cu posturi libere cuprind doar denumirea școlii și a localității în care se află aceasta, nu și a comunei. În aceste condiții, completarea unei fișe de opțiuni cu posturile din mediul rural devine o adevărată aventură, pentru că aspiranții la un loc de muncă în învățămînt trebuie să știe geografia județului pe de rost, pentru a-și completa fișa în deplină cunoștință de cauză.
De exemplu, lista cu posturi pentru învățători sau educatoare cuprinde foarte multe catedre la școli din sate precum Stufu sau Cornățel. Nici unul dintre cei cinci profesori pe care i-am chestionat pe acestă temă nu a știut să ne spună în ce comună se află satul Stufu. „Programul făcut de minister nu recunoaște decît denumirea localității în care se află școala, de aceea am fost nevoiți să întocmim listele în acest fel”, a explicat inspectorul de personal Constantin Năstac, care, la rîndul lui, a părut a fi de acord că situația e aberantă din punct de vedere al candidaților. Cît privește codurile siruta, acestea au dispărut de tot, pentru simplul motiv că oficialii Ministerului nu le-au mai considerat necesare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns