• de astăzi se vor majora prețurile la gaz și energia electrică • din cauza secetei prelungite, firmele cu datorii riscă să rămînă fără alimentare cu energie electrică și gaz metan • din acest motiv, activitatea colișilor din județ riscă să paralizeze
Începutul toamnei va însemna pentru băcăuani un nou val de scumpiri, după ce și în luna iulie populația a fost nevoită să facă față unei importante majorări de tarife. În aceste condiții, băcăuanii vor fi nevoiți să facă eforturi substanțiale pentru a putea plăti facturile la utilități.
Prețul gazelor naturale va fi majorat cu 22 la sută, începînd de astăzi, aceasta fiind cea mai mare majorare căreia populația va trebui să-i facă față. Populația va plăti 120 de dolari/1.000 m.c., în timp ce pentru agenții economici costul va fi de 110 de dolari/1.000 m.c. Sofert Bacău, singurul agent economic băcăuan racordat la sistemul național de transport al gazelor naturale, va trebui să plătească 3.118.684/1.000 mc. Pentru consumatorii casnici, asociațiile de proprietari, instituțiile publice, unitățile de învățămînt, spitale, creșe, grădinițe și alte unități sociale noul tarif care va fi achitat de astăzi este de 3.939.600 lei/1.000 mc. Pentru consumatorii industriali, tariful este 3.611.300 lei/1.000 mc, tarifele de mai sus neincluzînd TVA. Practic, pentru un metru cub de gaz consumat după 1 septembrie, băcăuanii vor plăti cu 861 de lei/mc mai mult, de la 3.826 lei/m.c. cît este acum, la 4.688 lei/m.c., costul incluzînd TVA. În aceste condiții, pentru fiecare 100 de metri cubi de gaze naturale consumați, băcăuanii vor trebui să plătească mai mult cu 86.000 de lei. Scumpirea îi dezavantajează în special pe cei care în această vară s-au debranșat în masă de la sistemul centralizat de încălzire, optînd pentru propria centrală de apartament.
Și energia electrică se scumpește
Scumpirea gazului nu este singurul „caou” făcut băcăuanilor. Tariful pentru curentul electric furnizat consumatorilor casnici și industriali va fi și el majorat de astăzi cu 17,5 la sută. Prețul de referință va crește de la 1.655.716 lei/1000 kwh la 1.945.466 lei/1000 kwh, preț fără TVA. În județul Bacău, din cei 241.600 de consumatori casnici, 137.991 au optat pentru abonamentul social. Aceștia vor trebui să plătească 1.577 lei kW/ zi pentru primii doi kilovați consumați, mai mult cu 235 de lei față de nivelul valabil în prezent. Pentru cantitatea de energie consumată față de tranșa de doi kilowați, tariful a fost majorat la 6.780 lei/kWh.
Pentru tranșa de 60 de kwh/lună, actualul tarif este de 1.342 lei/kwh, iar consumul de peste 60 de kwh se tarifează cu 5.770 lei/kwh. Alți 437 de abonați casnici au optat pentru tariful monom fără abonament, cu un consum între 60 și 80 kwh/ lună, pentru un kwh consumat aceștia plătind în prezent 2.846 de lei. Tariful intrat în vigoare de astăzi este de 3.344 lei, indiferent de canitatea de energie electrică consumată. Prețul unul kWh în cazul tarifului de tip monom cu abonament va fi de 2.479 lei, cu 560 lei mai mult decît îm prezent. Valoarea abonamentului zilnic va crește de la 1.044 lei, la 1.227 lei. Pentru tariful opțional de tip monom diferențiat, noul preț este de 3.015 lei/kWh pentru energia consumată în orele de zi și de 1.956 lei/kWh, în orele de noapte. Valoarea abonamentului zilnic este tot de 1.227 lei. Prețurile la tariful diferențiat pe trei zone orare sînt de 4.959 lei/kWh, în orele de vîrf, 2.479 lei/kWh, în orele normale și 1.956 lei/kWh, în orele de consum scăzut. Abonamentul corespunzător acestui tip de tarif are aceiași valoare – 1.227 lei/zi.
În aceste condiții, băcăuanii care consumă în medie 100 kwh/ lună vor trebui să achite circa 200.000 de lei, la care se adaugă abonamentul de conectare, plus TVA și taxa radio tv.
Potrivit ANRE, majorările de prețuri la energia electrică se datorează, în principal, secetei prelungite și scăderii debitului Dunării, situație care a condus la scăderea producției în hidrocentrale față de producția programată, diferență ce va trebui acoperită de centralele termoelectrice cu un preț de aproximativ opt ori mai mare.
Și prețul mediu al energiei termice vîndute de Termoelectrica va fi majorat cu 14 %. ANRE precizează însă că, pentru a limita impactul acestor măsuri asupra consumatorilor, prețul național de referință pentru energia termică furnizată populatiei nu se modifică, acesta fiind în prezent de 800.000 lei gigacaloria.
Agenții economici somați să-și achite datoriile
Nu doar scumpirile au căzut pe capul băcăuanilor, ci și somațiile de plată sau procesele intentate deja celor cu datorii mari. După ce Electrica a îndreptat tirul debranșărilor asupra datornicilor ca să-și recupereze sumele restante, și Distrigaz a adoptat aceiași tactică. Sucursala Distrigaz Nord Bacău a primit de la Distrigaz Tîrgu Mureș, de care aparține, o notă prin care trebuie să atenționeze toți beneficiarii care nu sînt în grafic cu plățile. Cei mai mulți dintre agenții economici au fost atenționați să respecte termenul de plată, iar pentru alte 11 firme au fost trimise notificări în instanță. Obligația lor este să-și achite facturile restante mai vechi de 55 de zile. În caz contrar, începînd de astăzi, toate aceste firme vor fi debranșate de la sistemul de alimentare cu gaz, iar producția va fi practic paralizată. Cele mai multe dintre firmele care riscă să nu mai primească gaz, între care Carom, Rafo, Uton sau Sticla Onești, se regăsesc pe platforma petrochimică Borzești. Nici CET și Termloc Bacău, cei doi producători de agent termic din oraș, nu stau foarte bine cu plata facturilor. Situația este similară și pentru CET Borzești, însă firma are circumstanțe atenuante, în zilele următoare urmînd să înceapă producerea de energie electrică. „În funcție de plățile care vor fi efectuate, Sucursala Distrigaz Bacău va decide astăzi care dintre firme vor fi debranbșate și care nu”, spune Mircea Apetrei, inginer șef la Distrigaz Bacău. Cît privește riscul de a fi debranșați de la rețeaua de electricitate, acesta planează, în continuare, asupra societăților cu datorii la Electrica. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns