• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Bacăul, primul loc pe țară la debranșări

Bacăul, primul loc pe țară la debranșări

Ziarul de Bacau 2 septembrie 2003 Lasă un comentariu

LikeShare

• dintre orașele care mai au încă surse centralizate de încălzire ne depășește doar municipiul București • raportat însă la populație, numărul debranșărilor din Bacău este cel mai mare din țară • în toată această furie împotriva sistemului centralizat, s-au găsit și trei familii care s-au rebranșat la CET

Municipiul Bacău a ajuns pe locul doi în țară în privința numărului de locuințe debranșate de la sistemele centralizate de distribuție a agentului termic, fiind depășit numai de București. De menționat însă că datele fac referire doar la apartamentele de pe sistemul CET, societate care a încheiat ieri perioada din acest an în care au mai putut fi depuse cereri de debranșare. Dacă luăm însă în calcul procentul de locuințe debranșate din total, Bacăul se situează pe primul loc pe țară – cu excepția localităților care nu mai au de mai multă vreme sisteme centralizate – dat fiind că numai la CET au fost înregistrate aproape cinci mii de cereri, iar la București au fost operate doar circa șapte mii de debranșări, la o populație de peste zece ori mai mare. Datele au fost comunicate ieri de directorul CET, Vasile Drăgușanu, care a făcut astfel și bilanțul unui an în care furia băcăuanilor de a se debranșa de la rețeaua centralizată a fost mai mare ca niciodată. Așadar, de ieri nu se mai primesc cereri de debranșare de la CET, dar cei care au făcut aceste formalități își mai pot tăia efectiv caloriferele timp de încă o lună, iar angajații societății vor emite procese verbale de constatare.

În total, societatea a înregistrat 4.848 de cereri de debranșare, dintre care numai 1.992 și-au tăiat efectiv caloriferele, iar 2.856 ar trebui să facă acest lucru în septembrie. Cel mai semnificativ aspect legat de graba cu care băcăuanii au renunțat la căldura centralizată este faptul că numai în ultimele două săptămîni au fost înregistrate 2.486 de cereri, adică jumătate din numărul total de solicitări de peste vară. Conform directorului Drăgușanu, este de crezut că mulți dintre aceștia au depus cererile doar în speranța că vor reuși să își monteze centrală în luna septembrie, dar timpul fizic pentru obținerea tuturor aprobărilor, pentru cotă de gaze, proiect, etc., este prea scurt pînă la termenul prevăzut de lege, 1 octombrie.

Un amănunt semnificativ pentru sărăcia în care trăiește populația orașului este că peste 630 de familii au cerut debranșarea totală fără să aibă o altă sursă de încălzire în apartamente, întrucît nu au nici pe departe resursele care să le permită plata facturilor. Alte peste 160 de familii au cerut debranșarea parțială a apartamentelor, adică au păstrat calorifere doar în încăperile în care se înghesuie toată familia pe timp de iarnă.

Trei „temerari” s-au întors la CET

În tot acest tablou sumbru al căldurii centralizate, în Bacău se mai întîmplă și cîte o minune. Trei familii de „temerari” au luat vara aceasta valul în piept și au decis să se rebranșeze la sistemul de distribuție a agentului termic de la CET, după ce își tăiaseră caloriferele cu mai multă vreme în urmă. Este vorba despre o familie de pe strada Letea, o alta de pe strada Apusului și a treia de pe strada Ana Ipătescu. Motivul este același în toate cazurile și, din păcate, nu reprezintă neapărat o dovadă de optimism în viitorul căldurii centralizate. Mai exact, este vorba despre faptul că toate cele trei familii au locuit în ultimii ani peste hotare, iar la plecare s-au debranșat pentru a nu plăti degeaba căldura. Acum, la revenirea acasă, cele trei familii au apelat din nou la serviciile CET, dar cu gîndul la centrale individuale într-o oarecare perspectivă. Rebranșarea la sistemul CET este gratuită, iar directorul Drăgușanu crede că în viitorul apropiat tot mai mulți băcăuani dintre cei care și-au montat centrale de apartament vor reveni la căldura centralizată, atît din motive de siguranță a sistemului, dar și de rentabilitate, odată cu eliminarea pierderilor de pe rețea.

La un pas de colaps din cauza debranșărilor

La începutul sezonului de debranșări din acest an, adică în luna aprilie, CET Bacău avea arondate aproape 22.000 de apartamente. Numărul acestora a sporit cu încă 11.210 la data de 1 mai, prin preluarea de la Termloc a 11 centrale termice care vor fi transformate în puncte termice, ceea ce a făcut ca societatea să dețină 70% din sistemul de producere și distribuție a agentului termic din Bacău. Această mișcare se dovedește acum una dintre cele mai inspirate pe care le-a făcut conducerea societății, dat fiind că, dacă ar fi rămas doar cu cele 22.000 de apartamente, ritmul debranșărilor ar fi redus capacitatea de funcționare a CET la numai 56%, ceea ce înseamna un randament foarte prost, iar societatea aproape că nu ar mai fi avut justificare economică.

Așadar, după data de 1 mai, CET avea arondate 32.941 de apartamente, iar prin renunțarea celor aproape cinci mii de băcăuani la căldura centralizată în vara aceasta, au rămas în sistem 28.093 de apartamente, situate în 2.218 scări de bloc, ceea ce face ca gradul de încărcare a sistemului urban să fie de 93,6%.

Datele finale privind situația debranșărilor în municipiul Bacău vor fi cunoscute după 1 octombrie, cînd nici locatarii arondați la Termloc nu vor mai putea tăia caloriferele. Cel mai probabil, cifrele care vor fi cunoscute atunci vor consolida locul fruntaș pe care băcăuanii l-au cucerit vara aceasta. (Ovidiu PAULIUC)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Târgul educațional UBc, destinat liceenilor din județele Bacău, Neamț și Vrancea

VIDEO! Autostrada Moldovei A7: Muncitorii lui Umbrărescu aștern ultimul strat de asfalt la podul peste râul Buzău

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • carbc la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • puneti mana pe carte la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • adi la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • codrut la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • adrian la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău