• datoriile la Termloc și CET însumează aproape 200 de miliarde de lei • contramăsurile sînt sistarea apei calde, la Termloc, și aplicarea de penalități, la CET
Sărăcia în care se zbat cei mai mulți dintre băcăuanii de rînd, în ciuda vocilor care indică o „spectaculoasă dezvoltare economică” a municipiului Bacău, au făcut ca facturile neachitate la furnizorii de agent termic să urce la cote nemaiîntîlnite. Mai exact, este vorba despre 200 de miliarde de lei, dintre care 160 de miliarde de lei ar trebui să le încaseze CET, iar restul, Termloc. Semnificativ este, de exemplu, că din datoria către CET, numai 12,2 miliarde sînt pe facturi ale agenților economici, iar restul, adică aproape 150 de miliarde de lei, le-a acumulat populația. Sub spectrul amenințărilor cu sistarea gazelor, din cauza propriilor datorii la Romgaz, Termloc și-a închis deja centralele și a lăsat fără apă caldă toată bucata de oraș pe care o deservește, adică circa 50.000 de locuitori. În schimb, CET furnizează în continuare apă caldă, dar aplică penalități care ating sume fabuloase, mai ales că unele asociații de proprietari nu și-au mai achitat facturi din februarie 2001. Așa se face că Asociația 21 are doar penalități calculate în valoare de 127 de milioane de lei, relativ „puțin” față de asociațiile 50, 73, 79 sau 112, care au de achitat, pe lîngă facturi de miliarde, și penalități între 156 și 179 de milioane de lei.
Cît privește valoarea facturilor restante la nivelul lunii august, pentru asociațiile din sistemul punctelor termice, recordul îl deține Asociația 71 din zona Bicaz, cu 4,47 miliarde de lei, urmată de Aociația 79 de pe Republicii, cu 3,02 miliarde și Asociația 115, cu 2,9 miliarde de lei. Cel mai bine stă Asociația Casa Noastră nr. 2, care are o datorie de numai 335.717 lei. Ultimele situații întocmite de CET nu includ penalitățile pentru asociațiile deservite de cele 11 centrale termice preluate în luna mai de la Termloc, dar precizează restanțele acestora. Astfel, în fruntea listei se află Asociația 57 Narcisa, cu o datorie de 2,3 miliarde de lei, Asociația 42 Republicii, cu 2,02 miliarde lei, sau Asociația 60, cu o datorie de 1,5 miliarde. Pe sistemul centralelor termice, cel mai bine stă Asociația 136, care achitase în avans un milion de lei.
Singura schimbare față de anii anteriori în ceea ce îi privește pe datornici este că s-au înmulțit peste măsură. În rest, asociațiile cu datorii provin din aceleași zone mai mărginașe ale orașului și chiar sînt aceleași care țin locurile fruntașe de ani de zile. Directorul CET, Vasile Drăgușanu, spune s-a ajuns la datorii atît de mari, iar prețul agentului termic este sufocant pentru că, la nivel național, nu există o strategie coerentă în domeniul combustibililor. De asemenea, directorul CET acuză organizarea foarte proastă a asociațiilor de proprietari și locatari. Tot el spune că ritmul încasărilor s-a îmbunătățit substanțial în ultimele două săptămîni. Motivul nu ține de bunăstarea în creștere a băcăuanilor, ci de faptul că aproape 2.500 de familii care au cerut debranșarea și au achitat pînă la ultimul leu datoriile la întreținere, ca să poată scăpa de încălzirea centralizată. (Ovidiu PAULIUC)
Lasă un răspuns