• oamenii ori nu au bani să plătească în avans gigacalorimetrele, ori acestea sînt considerate inutile din cauza mulțimii centralelor individuale
Băcăuanii rămași racordați la principalul furnizor de agent termic din oraș, CET SA, ar putea beneficia din această toamnă de servicii îmbunătățite, pentru care nu ar trebui să mai scoată atît de mulți bani ca în sezonul rece anterior. Încă din primăvara acestui an, firma a decis să contorizeze toate consumurile de apă caldă. „Contorizarea branșamentelor de apă caldă a fost prioritatea numărul unu a noastră în această perioadă, pentru că aici s-au înregistrat cele mai multe probleme. Repartizarea subiectivă a consumurilor de către administratorii asociațiilor a făcut ca între proprietarii de apartamente să apară diferențe majore, care nu se justificau”, spune Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. Din luna aprilie, cînd s-a sistat furnizare căldurii, CET a montat circa 770 de contoare numai pentru apă caldă, în condițiile în care anul trecut numărul branșamentelor dotate cu aparate de înregistrare a consumului nu era mai mare de 30. Pentru realizarea acestor investiții firma a cheltuit circa opt miliarde de lei. Pentru băcăuanii care mai primesc apă caldă de la CET, avantajul contorizării la scară este că ei nu vor mai fi nevoiți să plătească și pierderile din sistemul secundar de termoficare, care face legătura între punctele termice și locuințele băcăuanilor, ci doar eventualele pierderi din instalațiile blocului. Măsura contorizării este cu atît mai justificată cu cît CET livrează beneficiarilor săi apă caldă non-stop, iar riscurile de a plăti facturi enorme la apă caldă sînt foarte mari.
O altă investiție majoră realizată în această vară a vizat dotarea branșamentelor reprezentative din asociații cu gigacalorimetre. Pînă acum au fost montate circa 60 de astfel de dispozitive, costul risicîndu-se la aproximativ două miliarde de lei.
„Contorizarea scării de bloc este prima lucrare pe care o vom demara, în cazul în care vor obține împrimutul de la consorțiul american cu care sîntem în tratative. Numărul total al branșamentelor din sistemul nostru de termoficare este de 2.218”, spune directorul Drăgușanu.
Paradoxul este că într-o perioadă în care aproape toată lumea se gîndește la contorizare ca să reducă din facturile la întreținere, există în Bacău și opt asociații care au refuzat propunerea CET de contorizare a agentului termic. Este vorba despre asociațiile 37, 39, 43, 79, 86, 89, 106 și 119A. Procedura de montare a gigacalorimetrelor presupune ca asociațiile să adune bani de la locatari și să achite lucrarea unei firme specializate, după care CET decontează toate cheltuielile, oamenii își primesc banii înapoi, iar gigacalorimetrul intră în proprietatea CET. „Din cele 461 de apartamente care aparțin de asociația noastră, circa 350 au centrale proprii. Astfel, noi considerăm că investiția în gigacalorimetru nu are rost. Ne luptăm acum să îi convingem pe cei care încă mai plătesc în sistem paușal să își monteze contoare, ca să reducă facturile la apa rece și apa caldă”, a motivat refuzul de a monta gigacalorimetru administratorul Asociației 106, din zona Nicu Enea. Același motiv este valabil și pentru alte asociații, în timp ce problema celorlalte este că locatarii sînt prea săraci ca să dea în avans peste un milion de lei de familie, pentru un lucru nepalpabil. (Costinela BREAHNĂ, Ovidiu PAULIC)
Lasă un răspuns