Cînd vremea dă semne să se încălzească, după o oarecare perioadă de răceală, rîurile încep să se limpezească și
clenii ies din gropanele lor, după hrană. Cele mai căutate sînt
larvele și insectele ce încep să mișune pe maluri. Astfel, dacă
pescuiți la momeli naturale, aveți mai multe variante:
La fix cu lanseta
Se recomandă o lansetă cu vîrful foarte fin (de fapt au mai multe vîrfuri care se folosesc în funcție de greutatea de lansare și de puterea curentului) care sesizează cea mai slabă mușcătură, chiar dacă începe să mănînce cleanul nu este încă prea bătăios. Un fir de 16 este suficient, iar cîrligul nu ar trebui să depășească mărimea 12 sau maxim 10. Căutați locuri însorite, cu apa mai calmă, sau locuri în care vedeți deja mișcări de cleni. Nu uitați că exemplarele mari stau la adîncime, în gropi, pe sub maluri. Tot cu momeli naturale mai puteți pescui și cu varga, lungimea vergii se alege in funcție de rîul pe care pescuiți. Un fir de 14 și un cîrlig nr. 10 sînt indicate, iar pluta să fie micuță și neapărat vopsită în culori cît mai naturale. Nu folosiți culori stridente deoarece cleanul se sperie imediat. La vargă, avantajul este că puteți să „bateți” mai multe locuri, puteți să pescuiți pe o porțiune mai mare de rîu. Dintre momeli se recomandă viermușii, carii de lemn (sînt excelenți), larve de chironomus și broscuțele (acolo unde au apărut).
Cît mai multă liniște
Dar cel mai frumos pescuit rămîne tot cel de spinning și de
muscă. Cea mai mare plăcere este să simți un clean mare într-o
lansetă de ultralite sau în lanseta de muscă. Pe o vreme în încălzire
coborîrea pe un rîu de clean este o plăcere. Alegeți o lansetă de ultralite, o mulinetă ușoară, un fir de 15-16 și rotative mici, mărimile 00, 0 sau 1, sau voblere mici de 2-3 cm. Cele mai bune rezultate, în zilele însorite, se înregistrează la culori deschise- galben, verde deschis, portocaliu și bineînțeles la combinarea acestora.
Lansați cu minimum de mișcare și de zgomot, în aval și spre malul
opus (cumva în diagonală) și recuperați cît se poate de lent,
folosiți-vă cît puteți de curent, țineți năluca suspendată în curent,
dar neapărat să o simțiți că lucrează. După ce ați prins un clean,
într-un anumit loc, nu bălăciti apa pentru că sigur mai sînt și alții în
zonă. Cît mai multă liniște, umblați ușor pe mal sau prin apă, nu vă mișcați inutil, căutați să vă pierdeți în vegetația de pe maluri și neaparat îmbrăcați-vă cu haine în culori naturale.
Pescuitul la muscă
La muscă este pescuitul cel mai elegant. Se folosește o vargă de clasa 3 (e foarte bună și de 4), de 2,55 (pe rîuri mici) și fir DT F. Cel mai utilizat este firul leader cît varga și muște super plutitoare făcute de muscarii profesioniști, din talpă de papuc (un fel de burete cauciucat), cele mai prinzătoare fiind imitațiile de greiere negru pe cîrlig de 10 urmate de furnici mici si negre, tot din același material, dar pe carlige de 14. Prezentarea muștei trebuie să fie cît mai îndelungată pentru a-i da cleanului timp să se ridice să o culeagă. Au fost cazuri de atacuri chiar și atunci cînd musca a fost ținută în curent timp de aproape un minut. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns