• inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu a coordonat repartizarea pe post a cadrelor didactice • dascălii au izbucnit în momentul în care au aflat că aceasta a plecat în teritoriu
Furtuna de după liniștea aparentă din ziua a patra a titularizării a revenit ieri, cînd curtea Inspectoratului Școlar a devenit un adevărat furnicar, sute de oameni încercînd să înțeleagă rezultatele celei de-a doua repartizări pe post a profesorilor. Acest lucru a fost, însă, imposibil în unele situații, în condițiile în care deciziile au fost cel puțin aberante. De exemplu, învățătoarea Elena Luca a optat, în etapa a doua, pentru catedra titularizabilă de la Școala Dudești – Vultureni, dar, surpriză, nici numele, nici postul nu au apărut printre rezultatele reaprtizării derulate miercuri seara. Dacă învățătoarea Luca are șansa rezolvării situației în cursul celei de-a treia etape, nu același lucru se poate spune despre cele două profesoare de matematică, Aniela Maftei și Elena Cucu, care au repartizate pe același post de la Școala „Al. I. Cuza”, ori despre profesoara Mihaela Bîrlădeanu, care a fost victima programului de calculator, care împarte posturi și care, pe zi ce trece, se dovedește că are foarte multe hibe.
Un cod schimbat, o gafă în plus
Din punct de vedere tehnic, tărășenia de la Școala „Al. I. Cuza” este perfect explicabilă, dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei. Ce s-a întîmplat de fapt? Pe listele cu posturi vacante pentru cea de-a doua etapă de repartizare la disciplina „matematică” apărea și un post netitularizabil la fosta școală nr. 19. Într-o primă fază, acesta a primit codul 3343, dar, nu se știe din ce motive sau din a cui dispoziție, indicativul în cauză a fost schimbat în 9950. Noul cod a fost transmis către calculatorul ministerial, dar, se pare, vechiul cod al catedrei de la „Cuza” nu a mai fost șters. Drept urmare, mașinăria a considerat că e vorba despre două posturi diferite și a repartizat pe ele doi oameni care, acum, nu știu ce să facă.
Cazul profesoarei de matematică Mihaela Bîrlădeanu este, însă, strigător la cer. Înainte de a doua repartizare, ea a depus o nouă fișă de opțiuni, bifînd și opțiune „suplinire” în capul tabelului, în condițiile în care, în vară, cînd a depus prima fișă de opțiuni, a optat numai pentru titularizare. Profesoara Bîrlădeanu, care a promovat concursul din 16 iulie cu 8,40, a aflat însă cu stupoare că nu e repartizată nicăieri. Motivul: programul ministerial nu a permis, în etapa a doua, decît modificarea opțiunilor, nu și a datelor din capul fișei, după cum a explicat Cătălin Pieptănaru, operatorul care a introdus în calculator datele din fișele candidaților. Anormală, explicația a fost confirmată și de profesorul Gabriel Leahu, director general în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului (MECT). „În acest caz e vina candidatului, care ar fi trebuit să-și treacă încă din vară toate variantele, pentru că e intersul lui să-și lărgească aria de posibilități de repartiție. Ce-i drept, programul nu a permis, înaintea etapei a doua, decît modificarea opțiunilor. S-a acceptat schimbarea celorlalte date doar în cazurile în care, în prima etapă, a fost vorba despre erori de introducere a datelor în calculator”, ne-a declarat profesorul Leahu. Cu alte cuvinte, dacă cineva din inspectorat spunea celor de la MECT că s-au greșit, prima dată, cîteva date din capul fișei, putea să le modifice destul de ușor. În plus, Leahu a susținut că „acest lucru s-a știut”, ceea ce nu corespunde realității de la Bacău, nici un candidat neavînd habar de așa ceva. Cu singuranță, însă, acest amănunt a fost cunoscut de cel puțin un oficial al Inspectoratului Școlar care a avut acces la calculator, pentru că în cazul învățătoarei Maria Pintilie a fost posibilă completarea datelor din capul fișei înainte de cea de-a doua etapă a repartizării.
Demisia!
Cazurile de mai sus sînt doar cîteva exemple, pentru că numărul dascălilor nemulțumiți este de ordinul zecilor, poate al sutelor. Ei au încercat, cum era și firesc, să depună contestație, dar gestul lor a fost sortit eșecului, atît timp cît nimeni nu s-a arătat interesat să le primească memoriile. Inspectorii de personal s-au scuzat politicos, au spus că asta nu e treaba lor, și au plecat să întocmească listele cu posturi vacante pentru cea de-a treia repartizare, în timp ce inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu, cea care a coordonat titularizarea 2003 la Bacău, a plecat să recepționeze școli reabilitate de Banca Mondială. Vestea că Sibișteanu i-a lăsat pe oameni, în plină criză a repartizărilor, „cu ochii’n soare” a inflamat spiritele celor care au aștepat ore în șir pentru a-și putea depune contestațiile, unii dintre aceștia exprimîndu-și părerea foarte clar: „Să plece de tot”. Profesorii spun că demisia Liviei Sibișteanu ar fi un gest de onoare, poate singurul care i-ar mai putea spăla obrazul. De altfel, inspectorul general Ghiorghi Iorga s-a arătat foarte suprins că subalterna sa a plecat pe teren, dar, pentru moment, nu a putut face altceva decît să-l delege pe inspectorul teritorial Florin Popa să preia contestațiile candidaților nemulțumiți. Cît despre o eventuală soluționare a acestora, Dumnezeu cu mila. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns