• aproximativ 150 de salariați ai Sofert Bacău au pichetat ieri sediile Primăriei și Prefecturii pentru a trage un semnal de alarmă în privința efectelor produse de scumpirea tarifelor la principalele utilități • toți angajații combinatului se află în pericolul de a-și petrece sărbătorile de iarnă cu formularele de trimitere în șomaj în buzunar
„Scăderea tarifelor la gaze naturale în industria chimică și petrochimică”, a fost singurul lucru pe care l-au solicitat cei aproximativ 150 de salariați ai Sofert Bacău care au pichetat ieri, preț de aproape o oră, sediile Primăriei și Prefecturii Bacău. Îngrijorați că ar putea rămîne în scurt timp fără locuri de muncă, salariații Sofert au încercat să tragă, astfel, un semnal de alarmă în privința efectelor în lanț pe care le vor produce asupra întregii economii noile tarife la gaz metan. „Întreprinderea noastră nu arde gazul metan, îl chimizează. Este cea mai importantă sursă de materii prime pentru producerea îngrășămintelor. Noul tarif al gazelor naturale va duce la falimentarea unității și la disponibilizări masive”, spunea, ieri, Ionel Bîțu, liderul sindicatului „Sofert”.
Plecați cu autobuzele din fața combinatului la ora 15.00, după terminarea schimbului, angajații combinatului s-au oprit în fața complexului Orizont. De acolo, încolonați, au venit pe jos pînă în fața Primăriei, unde au poposit preț de cîteva minute. Aici, Ionel Bîțu, însoțit de alți trei reprezentanți ai sindicatului, i-au înmînat viceprimarului Laurian Lucaș un memoriu în care erau cuprinse toate doleanțele. „Oamenii s-au gîndit că problemele sociale ce pot fi generate de disponibilizarea cîtorva sute de oameni nu îi pot lăsa indiferenți pe cei care se află la conducerea primăriei. Nu pot să spun că nu au avut dreptate”, a precizat Laurian Lucaș, fără să promită, însă, prea multe lucruri.
De la primărie, coloana de manifestanți s-a oprit în fața Prefecturii. „Dacă nu se revine înapoi la vechiul tarif al gazului metan sîntem terminați. Nu avem cum continua producția în aceste condiții”, spunea inginerul Jan Teodorescu, șef serviciu producție, în timp ce îi aștepta, în mijlocul manifestanților, pe Ionel Bîțu și pe ceilalți trei reprezentanți să se întoarcă din Prefectură, unde aveau să lase același mesaj pe care l-au lăsat și la primărie. „Deja ni s-a spus că, în condițiile în care cheltuielile de producție vor crește mult peste prețul de desfacere, combinatul se va închide. Ne și gîndim deja la ce e mai rău. Ni s-a spus că este posibil să nu putem primi nici salarii compensatorii, în cazul în care vom fi disponibilizați cu toții”, spunea și Ștefan Marinescu. „Măcar dacă am primi șomajul. Am înțeles că nici la asta nu putem spera, că nu s-au mai plătit de mult banii la șomaj și sănătate”, a completat Viorica Boghiu. „Este posibil, într-adevăr, să nu se poată plăti salarii compensatorii în condițiile în care nu va exista activitate de producție”, a venit replica lui Ionel Bîțu. Chiar dacă s-au văzut din nou ajunși cu cuțitul la os, după ce au trecut în ultimii ani prin mai multe serii de disponibilizări, pe salariați pare să îi fi apucat o mare neîncredere în rezultatele pe care le pot aduce astfel de ieșiri în stradă. După un sfert de oră de stat în fața Prefecturii, protestanții s-au împînzit rapid, la primele picături de ploaie. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns