• cele mai multe școli refăcute cu bani de la Banca Mondială nu sînt gata • Direcția de Sănătate Publică avertizează că nu va autoriza sanitar școlile în care nu este curățenie • igienizările făcute pe sponci ar putea da peste cap programul laptele și cornul • primarii se plîng că nu au bani pentru lemne la iarnă, alții spun că nu vor face față scumpirii energiei electrice și a gazului
Debutul noului anului școlar s-ar putea transforma într-un adevărat dezastru în județul nostru. Ieri, la ședința Comisiei Consultative, mai mulți primari s-au plîns că școlile refăcute cu bani de la Banca Mondială nu sînt gata, că cele renovate deja arată de parcă nu s-ar fi făcut nimic în ele. Din acest motiv, Direcția de Sănătate Publică nu a eliberat autorizații sanitare la mai multe școli și nici nu va da aceste avize, dacă primarii nu îndreaptă neajunsurile. La rîndul lor, primarii s-au plîns că ei nu au dreptul legal de a trage de urechi firmele de construcții care au făcut treabă de mîntuială. În plus, ei spun că nu au bani să facă igienizări mai ample. Totul s-a dovedit, în final, un cerc vicios, iar o soluție concretă pentru ieșirea din criză nu s-a găsit.
Miliarde de lei duse pe lucrări de mîntuială
Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică spune că școlile sînt neautorizate sanitar dfin cauza neregulilor descoperite de inspectorii sanitari și le-a cerut primarilor din orașe și comune să încerce să schimbe lucrurile. La rîndul lui, prefectul Radu Cătălin Mardare le-a solicitat aleșilor locali să-și dea mai mult interesul, fiindcă, susține el, sînt unele lucrări care nu necesită foarte multe fonduri, ci mai degrabă voință. „Îi rog pe directorii de școli să solicite autorizații de funcționare. Avem iarăși probleme cu școlile care au fost reparate acum un an și deja au igrasie. Haideți să vedem cum s-au făcut recepțiile și le atrag atenția primarilor să fie atenți pentru ce semnează. Să identificăm cauzele pentru care s-a ajuns aici, ce putem face, pentru că nu este peste tot nevoie de mari investiții”, a cerut prefectul.
Imediat au intervenit primarii. Cei mai mulți dintre ei s-au plîns că școlile reparate cu bani de la Banca Mondială arată jalnic. Aleșii locali au explicat că ei nu pot lua decizii, nu pot trage la răspundere firmele care au lucrat, fiindcă toate contractele s-au semnat direct între Ministerul Educației și societățile de construcții. În schimb, acum, cînd dezastrul este evident, li se cere să îndrepte lucruri de care nu sînt răspunzători. „Am întrebat de ce arată școala așa și am spus că nu semnez recepția, iar cei de la firmă mi-au spus că, ce, calul de dar se caută la dinți?”, a povestit un primar. La rîndul lui, Niculaie Aileni, primarul din Vultureni, a afirmat că societatea Moldorom din Iași, care a „reparat” școala din Godinești, cu bani de la Banca Mondială, și-a bătut joc. „De un an trebuia predată școala la cheie și nici acum nu-i gata. Ei au spus că au terminat, dar mi-au lăsat un morman de moloz în fața școlii, totul e vraiște și au plecat. Cine-s, domnule, ăștia de la Moldorom? L-am adus pe Bush din America și nu putem să-l aducem pe Moldorom de la Iași?”, a întrebat primarul din Vultureni.
Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, a explicat că nici cei de la județ nu pot face prea multe, fiindcă și ei, și cei de la inspectoratul școlar, au fost scoși din comisiile care se ocupau de mersul lucrărilor. Brăneanu le-a cerut primarilor „să nu semnați, dacă școlile nu corespund”. Ghiorghi Iorga, inspector general școlar al județului, a adăugat că reprezentanții ISJ au mers miercuri în județ, la școlile reconstruite cu fonduri externe, și că au refuzat să semneze recepțiile la toate școlile vizitate. Atunci prefectul Mardare i-a cerut inspectorului general să trimită la Ministerul Educației situația cu școlile reparate, ca să afle și cei de la București ce se întîmplă. Prefectul spune că e timpul ca firmele de construcții neserioase să fie date în judecată. Numai că Iorga a explicat din nou că ISJ nu poate face nimic, ci doar ministerul, fiindcă acesta este parte în contract.
O școală fără tablă, altele fără lemne de foc la iarnă
Dezastrul din județ nu a fost generat doar de neseriozitatea unor firme, ci și de lipsa banilor, chiar dacă liderii PSD din județ au tot încercat în repetate rînduri să mascheze acest aspect. Că nu sînt bani a dovedit-o intervenția lui Ifrim Nedelcu, primarul din Strugari. „Avem nevoie de combustibil solid și nu avem bani. Dacă nu cumpărăm de acum lemne, la iarnă n-o să avem cu ce face focul în școlile din comună. Mobilierul e vechi de 60 – 70 de ani și am vopsit în negru un perete, în loc de tablă. La noi, și la începutul lui lunii mai avem drumuri înzăpezite. Rog ca la rectificarea de buget să se țină cont și de problemele din comuna Strugari”, a cerut primarul. De lipsa banilor s-a plîns și primarul din Zemeș, Neculai Dârlău.”Din cauza scumpirilor la gaze și la energie electrică, nu vom mai avea bani în decembrie nici pentru cheltuieli curente”, a atras atenția primarul Dârlău.
Degeaba s-au plînsă însă primarii, fiindcă toate speranțele lor s-au năruit în momentul în care Dumitru Brăneanu le-a spus să nu-și facă prea mari iluzii, fiindcă bugetul județului este sărac. „Banii veniți la rectificare sînt mai puțini decît nevoile, dar o să căutăm să rezolvăm măcar o parte dintre aceste probleme. Însă nu vreau să vă faceți iluzii foarte mari”, a conturat Brăneanu viitorul sumbru pentru școlile din județ. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns