• arăturile pot fi favorizate de ploi • recoltă bună, preț prost la floarea-soarelui • cartofii și strugurii nu suportă umezeala excesivă
Ploile din ultimele zile au reprezentat o binecuvîntare pentru o parte dintre agricultorii băcăuani. În acest fel se poate intra cu plugul în brazdă. Cu toate acestea, deficitul de apă din sol nu este acoperit. Asta domolește entuziasmul unora dintre cei implicați în acest domeniu. În plus, cei care au încă recoltele pe cîmp se uită cu îngrijorare la cerul înnourat și la ploaia continuă.
Arăturile au fost întîrziate de lipsa precipitațiilor
La jumătatea lunii septembrie, doar o treime din suprafețele care trebuiau arate văzuseră fierul plugului. Terenurile agricole pe care au fost culturile de vară – grîu, secară, sorg etc. -, care totalizează peste 31.000 de hectare, au fost în mare parte eliberate. Însă suprafețele care vor fi însămînțate în toamnă ajung la 16.765 de ha și acestea nu sînt libere decît în proporție de 50%. Dar acestea nu constituie un impediment, pentru că arăturile se pot acoperi rapid. În schimb, lipsa precipitațiilor a făcut ca pămîntul să se întărească puternic. Cum în această vară precipitațiile au fost deficitare, mulți nici nu au încercat să are sau să semene. Norocul marilor agricultori este că ploile au căzut totuși, chiar dacă puțin decît îi era necesar solulului. În acest moment, ele au sosit chiar la țanc. „Arăturile se pot termina în timp util, cu condiția ca precipitațiile să nu cadă prea multe zile la rînd. Pe de altă parte, este nevoie și de umezeală în sol, pentru ca semințele să își găsească locul. Asta este, trebuie ca și natura să țină cu noi”, a declarat directorul executiv al Direcției Agricole, Ioan Melinte. Dacă prognozele meteo se vor confirma, arăturile se vor termina la timp.
Floarea-soarelui: recoltă bună, preț prost
Una dintre culturile care ar putea, cumva, suferi din cauza ploilor ar fi cea de floarea-soarelui. În acest an, această plantă a ocupat peste 5.000 de hectare. La aceasta a contribuit și calamitarea rapiței și a grîului din iarnă și din primăvară. Cum marii agricultori nu lasă terenul pîrloagă, ei au arat din nou și au cultivat floarea-soarelui. De aceea, suprafața este mai mare. Condițiile meteo au favorizat dezvoltarea acestei culturi, așa că producțiile obținute sînt mai bune. La această oră, recoltarea ei s-a făcut aproximativ 30% din suprafețe, iar producția este de circa 1.500 de kg la hectar. „Ploile nu vor afecta floarea-soarelui, decît dacă vor fi în cantități mari. Altfel, cînd iese soarele capitulul se va usca și nu are de suferit”, a spus patronul firmei Niconi, Nicolae Huiban. Reversul medaliei a apărut odată cu constatarea că producția este bună. În aceste condiții, fabricile de ulei dau un preț de nimic. „Cu toate cheltuielile de depozitare în silozuri, prețul rămîne cam la 5.500 de lei pe kilogram. Este puțin, nu mergem chiar pierdere, dar nici mare lucru nu este”, a spus patronul de la Niconi. Ca de obicei, în caz de supraproducție prețurile scad. În plus, mai apar și tot felul de declarații făcute de anumiți oficiali care își pun amprenta. Totuși, față de alți ani, această cultură a dat satisfacții și, cu puțin noroc, aduce și ceva cîștig. Prin comparație, grîul obținut nu a acoperit nici costurile înființării culturii.
Cartofii și strugurii depind de intensitatea ploilor
Mai există o altă cultură care ar putea avea de suferit, și anume cartoful de toamnă. Agricultorii băcăuani nu au tradiție în suprafețe mari, în schimb gospodăriile individuale au culturi, măcar pentru consum propriu. Cartoful care este încă în pămînt nu este deocamdată direct afectat, dar cel lăsap pe cîmp, da. În plus, dacă ploile se vor prelungi, este posibil să mai apară și aici pierderi. Producția estimată este bună – în medie 15 tone la hectar, dar societățile comerciale obțin și peste 20 de tone -, dar și acesta depinde de vreme.
Și cei care au struguri se uită atenți la vreme. Recoltarea acestora s-a făcut pe 10% din suprafețe și ar exista pericolul plesnirii boabelor sau a mucegăirii lor, dacă plouă mult timp. Trebuie reținut însă că firmele și-au cules în mare parte strugurii și ce a rămas este mai ales în grădinile oamenilor, mai conservatori asupra momentului recoltei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns