Veteranii de război nu-și propun să facă grevă, nici să se lege cu lanțuri de garduri, dar pretind ca legile țării să fie integral aplicate
Veteranii de război, cei mai în vîrstă ostași ai țării, reprezintă o componentă deosebită, cu trăsături specifice, a societății românești. Ei sînt cei care, cu mintea și cu brațele, au făurit de-a lungul vremilor, alături de alte categorii de cetățeni, imense valori materiale și spirituale, iar în vremuri de restriște, la chemarea țării, au luptat cu arma în mînă, și-au riscat viața pentru apărarea moștenirii străbune. Ei bine, veteranii de război continuă să fie pe nedrept marginalizați.
Să nu se uite că cea mai mare parte a ostașilor care au dus greul luptelor aveau, în perioada războiului, vîrste cuprinse între 20 -35 de ani. Ei au depus drept ofrandă pe altarele țării cei mai frumoși și mai scumpi ani ai vieții. Întorși de pe front cu trupurile schilodite, cu sănătatea zdruncinată, cei mai mulți dintre ei au fost marginalizați de un regim politic nedrept, fiind ținuți timp de 47 de ani într-un anonimat total. De-abia după 1989, statul le-a recunoscut prin lege calitatea de veterani de război, de participanți activi la luptele pentru eliberarea și apărarea țării. Printr-un pachet de legi și alte acte normative, li s-au acordat o serie de drepturi și facilități care să le îmbunătățească viața, să le însenineze puținele zile pe care le mai au de trăit.
În pofida acestor măsuri, în ultima vreme numărul veteranilor de război și al văduvelor de veterani s-a redus simțitor și continuă să scadă într-un ritm alert. De vină nu este doar procesul natural de îmbătrînire, ci și condițiile precare în care sînt nevoiți să trăiască încă mulți dintre veteranii de război rămași în viață. Ei înțeleg că greutățile de natură economică prin care trece țara nu permit acordarea unor noi drepturi și avantaje și nici nu emit asemenea pretenții. Nu, ei nu și-au propus să facă greve și nici să se lege cu lanțuri de garduri pentru a-și cere drepturile. Nu le-o permite vîrsta, nici demnitatea de foști ostași ai țării, de luptători pentru apărarea pămîntului strămoșesc. Veteranii de război și văduvele de veterani doresc doar ca toate drepturile înscrise în legi și ordonanțe ale Guvernului să fie aplicate. Pentru că unele dintre ele au fost uitate, altele au rămas doar la stadiul de enunț.
Cu aproape zece ani în urmă, prin Legea 44/1994, s-a prevăzut ca veteranii de război decorați cu ordine și medalii pentru faptele de arme săvîrșite pe cîmpul de luptă să fie împroprietăriți cu teren agricol sau locuri de casă. În pofida numeroaselor intervenții făcute de Filiala județeană ANVR la Prefectură, la Guvern, la conducerea statului, nici jumătate dintre cei îndreptățiți în județul Bacău nu au primit terenurile cuvenite. Ulterior, prin Legea 167/2002, s-a prevăzut ca acolo unde organele locale nu dispun de asemenea terenuri, să fie despăgubiți cu o sumă în bani reprezentînd contravaloarea terenului. Dar, pînă acum, și această prevedere a rămas literă moartă.
O altă nedreptate, care afectează grav sănătatea și chiar viața veteranilor de război, o constituie restrîngerea continuă a accesului la medicamentele gratuite atît în tratamentul ambulatoriu, cît și în spitale. Chiar dacă unii medici le eliberează rețete cu acest regim pentru a se putea bucura de dreptul acordat prin lege, cele mai multe farmacii refuză onorarea lor trimițîndu-i de la o unitate la alta. Veteranul Vasile I. Solomon, din municipiul Bacău, combatant în ambele etape ale războiului, care a suferit timp de aproape un an și supliciul lagărelor sovietice, a căzut la pat cu cîteva luni în urmă fără a se putea bucura de nici o înlesnire pentru a-și procura medicamentele necesare. În schimb, a adunat un vraf de rețete cu regim gratuit, neonorate de farmacii, în vreme ce bolnavul are nevoie de medicamente ca de apă și aer.
În Legea nr. 44/1994 se prevede că veteranii de război beneficiază de bilete de tratament gratuite în stațiunile balneo-climaterice. Despre ce gratuitate poate fi vorba atîta timp cît, pentru a beneficia de acest tratament, medicii de familie pretind veteranilor 60.000 de lei numai pentru a indica stațiunea propice afecțiunii de care suferă pacientul? Recent, o delegație din partea Filialei ANVR a județului Bacău a depus un protest în legătură cu această situație, atît la Direcția de Sănătate Publică, cît și la Casa județeană de Asigurări de Sănătate. Rămîne de văzut dacă se va întîmpla ceva.
O adevărată furtună a provocat „bîlbîiala” unor instituții și organe centrale în legătură cu preluarea, de către Societatea „Electrica”, a încasării abonamentelor la radio și televiziune, care a avut drept efect obligarea veteranilor și a văduvelor de veterani de a plăti integral costul acestor taxe, chiar și de către cei care nu folosesc asemenea aparate. Suita de ordonanțe apărute în legătură cu acest abuz nu a reușit să facă lumină nici pînă acum!
Constantin Azoiței
Lasă un răspuns