• după ce a ieșit de sub umbrela Termoelectrrica, CET Bacău nu vrea să se furnizeze energie în sistemul național • conducerea firmei spune că nu are cărbune și că, dacă ar produce numai energie electrică, ar înregistra pierderi
Varianta ca CET Bacău să se conecteze la sistemul energetic național în zilele următoare, pentru a suplini încetarea activității Centralei Nucleare de la Cernavodă, a fost din nou amînată. În momentul în care Ministerul Industriilor și Resurselor a solicitat, la sfîrșitul lunii august, CET-urilor externalizate din țară să înceapă producția de energie electrică, în condițiile unei puternice crize naționale cauzată de secetă, reprezentanții CET Bacău au afirmat că nu au posibilitatea să producă energie electrică. Principala motivație a fost atunci că firma nu are constituit stocul de combustibil pentru iarnă, iar începerea mai devreme a producției ar însemna un consum mare de cărbune, pe care principalul producător de agent termic din oraș nu ar mai avea timp să-l reconstituie.
Managerii societății estimau că, cel mai probabil, firma va începe producția de energie electrică la sfîrșitul luii septembrie. Numai că, la o lună după această afirmație, șefii centralei electrotermice băcăuane au declinat, din nou, oferta de a produce, în condiții de criză, energie electrică pentru sistemul național. „Nu avem cărbune pentru a ne permite să începem cu o lună mai devreme producția de energie electrică. Aprovizionarea cu cărbune este și așa întîrziată de faptul că o mare parte din combustibil ia drumul termocentralelor care produc energie electrică, iar stocul pe care îl avem deocamdată în depozit nu ne permite să ieșim nici măcar din iarnă”, motivează refuzul Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. În plus, un alt argument, deloc de neglijat, este acela că, dacă ar produce numai energie electrică, fără să furnizeze populației agent termic pentru încălzire și apă caldă, CET ar înregistra pierderi. Pentru că de mai bine de un an și jumătate se află sub aripa ocrotitoare a Consiliului Local, principalul obiectiv al societății este să furnizeze agent termic populației, iar apoi intră în discuție interesele naționale. Directorul Drăgușanu afirmă cu convingere că refuzul de a răspunde solicitării Ministerului Industriilor pentru a produce energie electrică în sistemul național nu va genera în timp efecte negative asupra firmei. „Cei 50 MWk cu care contribuiam noi înseamnă prea puțin în comparație cu necesarul din sistem. În plus, fondurile pentru constituirea stocului în timpul iernii acordate CET-urilor externalizate vin pe alte filiere, iar Horărîrea de Guvern este deja elaborată”, încheie directorul Drăgușanu.
CET Bacău se numără printre cele 18 electrocentrale din țară pe care Termoelectrica a făcut eforturi disperate anul trecut să le mărite autorităților locale. Principalul motiv pentru care societatea națională a renunțat la cele 18 unități din subordine îl constituia, la acea vreme, nerentabilitatea. Anul acesta, pentru prima dată după foarte mulți ani, Termolelectrica a trebuit să apeleze la CET-urile de care s-a chinuit să scape pentru a nu se produce o criză în aprovizionarea cu energie electrică, din cauza secetei care a generat producții foarte mici ale hidrocentralelor și închiderii centralei de la Cernavodă. Numai că o parte dintre unități, între care și CET Bacău, nu au mai răspuns comenzii și au întors spatele fostului patron. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns